Background Image

Wijnhuis Tinto

> AIR vinho verde >
Image

AIR vinho verde

wit

  • €13,5
  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: DOC Vinho Verde
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: neus van groene appel en expressief citrusfruit, licht ziltig, na evolutie : mineraliteit 
    ook in de mond krijgen we een en al citrusfrisheid met een mooie, lange afdronk
  • Druif: arinto loureiro avesso 
  • Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol: 12,5%
  • Vinificatie : Loureiro 60% | Avesso 30% | Arinto 10%

    "Avesso, Loureiro and Arinto co-fermented. A blend of many vineyard parcels on granite soils. The grapes for this wine come from Baião area, very close to the Douro river but still in Vinho Verde region. The granitic soil,combined with organic and biodynamic viticulture practices, ensures respect for and preservation of the original terroir. Madefrom Loureiro, Avesso and Arinto grape varieties, the grapes are carefully hand-harvested in mid-September. After crushing, thegrapes undergo a 48-hour decantation, followed by 100% natural fermentation, without the addition of yeasts, in stainless steelvats at low, controlled temperatures for about two months. The final result is a wine of great purity, with a production limited toaround 12,000 bottles."

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).

    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.

    Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen.
  • Gastronomie

    oesters nature, sushi, gerookte vishapjes, aperitief

  • Awards | vermeldingen
    JancisRobinson.com: "Scented and open: green fruits, lime and bay leaf. Terrific intensity for a wine that has such low alcohol. Piercing freshness and purity. Vibrant, with a mouth-watering finish. Pure and persistent with a very slight and attractive grip on the finish." 16,5p