Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château Haut-Monplaisir Cahors Tradition >
Image

Château Haut-Monplaisir Cahors Tradition

rood

  • €9
  • Producent: Château Haut-Monplaisir
  • Appellatie (regio): AOC Cahors (Zuid-Westen)
  • Oogstjaar: 2014
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: deze Cahors verrast door zijn fris boeket met rood fruit, een vleugje munt en cederhout; in de mond blijven de aroma's evolueren met specerijen, een coulis van vers fruit. Zeer precieze wijn: de tannines en fijne zuren worden mooi gecounterd door de rondheid van de wijn. 
  • Druif: cot - malbec 
  • Teeltwijze : biologisch
  • bewaarpotentieel : 4-5 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : 100% malbec (van stokken van 20 jaar oud) ; bodem : argilo-silicieux met veel keien op het superieure derde terras van de lot; oriëntatie : Z; machinale oogst met daaropvolgend manuele selectie van de beste trossen

    na de oogst worden alle trossen ontrist en gekneusd; daarna volgt de temperatuurgecontroleerde (27-28 °C) gisting in cement tanks met pigeage; 25 tot 30 dagen in gistingscuve; élevage 90% in cement cuves en 10% in eiken vaten.

  • Gastronomie

    serveren bij rood vlees, gekruide gerechten, sterk smakende gerijpte kazen

  • Producent
    Château Haut-Monplaisir | Cathy & Daniel Fournié, Pascal & Jean-Marc Verhaeghe (Château du Cèdre)
    Cathy en Daniel Fornié hebben in totaal 30 hectare malbec staan. Tot 1998 waren ze aangesloten bij de lokale coöperatieve. Vanuit de overtuiging dat ze met de kwaliteit van hun terroir mooiere wijnen konden maken besloten ze te investeren in de bouw van een eigen chai.

    Hun vriend, buurman en Cahors-topper Pascal Verhaeghe (Château du Cèdre) stond hen van bij de start met raad en daad bij. Waar het hem eerst moeite kosttte om de exuberante tannines van de Malbec te temmen bleven de wijnen jaar na jaar vooruitgang boeken en op dit moment behoren ze tot het selecte kransje wijnbouwers dat in Cahors zeer precieze en elegante wijnen weet te maken van deze druif die in de Sud-Ouest vaak moeite heeft haar optimale rijpingsstadium te bereiken.

    De wijnen rijpen gedurende twee jaar in barriques en tonneaux alvorens te worden gebotteld. De 30 hectare wijngaard zijn rond het huis en de chai aangeplant op de derde terrassen van de Lot (rivier) bij Lacapelle-Cabanac. De bodem is er alluviaal met sand, leem en keien, een uitmuntend terroir dat mits beheersing van de rendementen krachtige, geconcentreerde en toch elegante wijnen produceert.

    Het klimaat van Cahors staat tot juni vooral onder de Atlantische invloed maar wordt vanaf juli eerder mediterraan wat een perfect evenwicht tussen zuren en rijpheid geeft. Sinds 2012 is het domein biologisch gecertificeerd. Om te eindigen het woord aan het prestigieuze wijnmagazine Revue de Vin de France : "L'ADN de Cahors, c'est eux! Cathy et Daniel Fournié sont les plus brillants élèves de l’école Verhaeghe. Leur propriété commande 18 ha de vignes âgées situées sur la troisième terrasse, en rive gauche du Lot. Les élevages sont désormais menés avec clairvoyance, n’empiétant pas sur la pureté de l’expression. Ce sont des vins de grande puissance, vigoureux mais racés."
  • Awards | vermeldingen
    Wine Enthusiast: 88/100 "This wine, with its black fruits and still-firm tannins, is crisp with intense acidity as well as black-currant fruitiness. Its ripe structure suggests the ability to age a little longer, and the wine will be best from 2018."

    Stephen Brooks (Decanter) rekent de Tradition al enkele jaren tot de beste wijnen van Cahors