Background Image

Wijnhuis Tinto

Witte wijn > Château Tour des Gendres La Vigne d'Albert >
Image

Château Tour des Gendres La Vigne d'Albert

rood

  • €9,6
  • Producent: Château Tour des Gendres
  • Appellatie (regio): AOC Bergerac
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus licht rood fruit en licht vegetale toets
  • Druif: cabernet franc cot - malbec merille abouriou cabernet sauvignon fer merlot 
  • Teeltwijze : natuurlijke wijn
  • bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : druiven afkomstig van kalkleembodem; field blend met périgord (mérille), abouriou, merlot, cabernet franc en -sauvignon, côt en fer

    volledige ontristing van de oogs; spontane gisting met wilde gisten; 20 dagen maceratie; malolactische gisting (december 2015), geen brettanomyces vastgesteld bij de analyse; élevage zonder toegevoegd sulfiet in inox cuves en amforen; geen filtering noch collage; botteling in april 2016 zonder toevoeging van sulfiet

  • Gastronomie

    serveren bij kruidige charcuterieschotels en -worsten, pepersteak, gevulde paprika

  • Producent
    Château Tour des Gendres | Luc de Conti
    Al meer dan 25 jaar behoren de wijnen van Luc de Conti tot de absolute top van het Zuidwesten van Frankrijk. Volgens de Guide des Meilleurs Vins de France 2018 produceert zijn Château Tour des Gendres de meest homogene en reguliere wijnen van Bergerac. Een hele prestatie in deze regio die toch veroordeeld leek tot het einde der dagen in de schaduw van Bordeaux te staan. Ook letterlijk in de schaduw want de wijngaarden van Bordeaux liggen op de figuurlijke boogscheut.

    Dit familiaal domein van 52 ha werd in 1925 gesticht door de uit Italië afkomstige Vincenzo de Conti. Luc en zijn broer Jean installeerden zich begin de jaren 1980 in Ribagnac. De broers zijn avant-garde wijnbouwers die erin slaagden om Bergerac een eigen gezicht te geven. Het domein is gespecialiseerd in wijnen die fruit, evenwicht, kracht en frisheid combineren. Cabernet franc, malbec en merlot mogen hier een grotere rol spelen dan op veel plaatsen in Bordeaux. Daarnaast mogen ook obscure regionale specialiteiten zoals fer servadou en périgord een bijrol spelen. Daarnaast kan Luc de Conti zich steeds meer uitleven met zijn witte wijnen en zijn parcellaire selecties van één bepaalde druif.

    Het domein bestaat uit drie wijngaarden :
    ·         Les Gendres met kalkleembodems op mergel van Monbazillac
    ·         Le Grand Caillou : kalkleembodems op mergel van Castillo
    ·         Saint Julien d’Eymet : kalkleembodems op mergel van de Agenais en argilo-limoneux

    Sinds 1994 werd volledig op biologische wijnbouw overgeschakeld.
    De witte wijnen worden gemaakt van sémillon (50% van de aanplant), sauvignon (30%) en muscadelle (20%). De rode van merlot (40%), cabernet sauvignon (40%), cabernet franc (5%) en malbec (15%).

    Sinds enkele jaren kwamen er ook een aantal wijnen zonder sulfiet bij, o.a. La Vigne d'Albert en een Petillant Naturel (PetNat).
  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson.com (Julia Harding): "Organic. Deep crimson. Rich and dark fruited, fresh and no sweetness on the nose, more graphite. Gorgeously dark and savoury on the palate, dark fruited, with freshness and smooth but definite tannins. Lightly chewy and already so well balanced you could drink it with or without food. Dark and refined." 16,5/20

    Guide Meilleurs vins de France 2018: "La Vigne d'Albert, une approche de complantation, séduit par sa ruticité et sa sensation d'authenticité."

    Wine Enthousiast: 87/100 «This is a weird and wonderful blend that mixes the grapes of Bordeaux, Gaillac and places in between. Bottled without sulfur, it's fruity and juicy, with a strong edge of pepper. »