Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine Rotier Renaissance vendange tardive >
Image

Domaine Rotier Renaissance vendange tardive

zoete witte wijn (niet-versterkt)

 • Producent: Domaine Rotier
 • Appellatie: AOC Gaillac
 • Oogstjaar: 2011
 • Regio: Sud-Ouest
 • Land: Frankrijk
 • Aroma’s & Smaak: boeket met gedroogde abrikoos, vijgen, kweepeer; geconcentreerde en complexe likoreuze wijn met precies voldoende aciditeit
 • Druif: albillo 
 • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10, natuurlijke wijn (zonder toegevoegd sulfiet of andere additieven)
 • Bewaarpotentieel : 20 jaar
 • Volume: 375 ml
 • Vinificatie : 100% loin de l'oeil; wijngaard gelegen op een plateau (derde terras van de Tarn) met stenige bodem ("graves")

  Vinificatie
  Vergisting in barrique gedurende twee maand; de gisting wordt gestopt door afkoeling en filtering om gebruik van sulfiet te beperken; gedurende 10 maand rijping in barriques (waarvan 15% nieuwe eik); gebotteld op 4 september 2012.
 • Tijdelijk niet voorradig

 • Producent
  Domaine Rotier | Alain Rotier en Francis Marre
  Gaillac ligt ongeveer halfweg tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Aangezien er geen grote bergen zijn tussen de oceaan en de streek van Albi is het klimaat hier overwegend oceanisch. Dankzij de «Vent d’Autan» met zijn foehn-werking is er echter ook een belangrijke Mediterrane invloed die met het vorderen van de zomer toeneemt. Deze wind zorgt voor mooie warme en droge periodes in de herfst die een optimale rijping van de blauwe druiven toelaten en concentratie van de witte druiven stimuleren, vooral de regionale variëteit «Loin de l’œil». Zeker wanneer de edele rotting of pourriture noble haar werk al heeft gedaan zijn alle voorwaarden vervuld voor het maken van een mooie zoete Renaissance wijn.

  Al in de 17de en 18de eeuw werden de wijnen van Gaillac geëxporteerd naar Engeland, Vlaanderen en Nederland. Domaine Rotier tracht deze traditie in ere te herstellen. Het domein werd in 1975 gekocht door Gérard en Michèle Rotier, de ouders van Alain Rotier die vandaag samen met schoonbroer Francis Marre het domein leidt. Francis is verantwoordelijk voor het werk in de wijngaard terwijl Alain zich eerder wijdt aan het maken en commercialiseren van de wijnen. Alain Rotier is momenteel ook voorzitter van de appellatie Gaillac.

  Zoals zo vele domeinen in het Franse zuiden schakelde men volledig over op biologische wijnbouw. De goede contacten met visionaire collega's in de Sud-Ouest zoals Luc de Conti (Château Tour des Gendres) en Pascal Verhaeghe (Château du Cèdre) zorgden voor een injectie aan nieuwe ideeënHet behoud van een gezonde bodem wordt hier als het hoogste goed gezien : bodems die hier bestaan uit graves (gesteente) op een plateau op ongeveer 200 meter hoogte, gevormd in de oude bedding van de Tarn. Het zijn eerder arme bodems die dankzij de  vele keien goed draineren en snel opwarmen in de lente. In de zomer kan het er zeer droog worden. Het is een bodem die geen hoge rendementen toelaat maar bij het maken van kwaliteitswijn is dat eerder een troef dan een gebrek.Naast deze twee terroirs vind je in Gaillac ook nog Kalkbodems (in het noorden van de appellatie) en leembodems.
  Vandaag beslaat het domein 35 ha wijngaard, waarvan 25 ha voor de rode en 10 ha voor de witte wijnen. Gemiddeld zijn de wijnstokken 20 jaar oud.
  De meeste wijnen van Rotier zijn al jong te genieten. Het zijn aromatische wijnen die mooi kunnen verouderen.

  Aangeplante druiven : braucol, duras (bijna de helft van de rode aanplant), syrah, mauzac, loin de l’œil (2/3 van de witte aanplant bij Rotier), ondenc,...

  De wijnen van Rotier gooien steeds hogere ogen in de binnenlandse en buitenlandse pers.  Guide des meilleurs vins de France : "Alain Rotier continue de faire progresser le domaine familial. Sur la rive gauche du Tarn, dominée par des terroirs d’argile et de graves, les cépages locaux sont mis à l’honneur et cultivés au plus près de la nature (…). Les blancs, secs et moelleux, sont l’une des spécialités du domaine, mais les rouges se placent également aujourd’hui parmi les références de l’appellation, en particulier dans la gamme Renaissance.​"
 • Gastronomie

  serveren op 10-12°C bij foie gras met druiven of vijgen, blauwgeaderde kazen, gebak en fruitdesserts Meer dan 10 jaar bewaarpotentieel

 • Awards | vermeldingen
  Wine Enthousiast : 93/100 "The gold color and honeyed aromas are a great invitation to this ripe, sweet wine. Wood aging has a given just a hint of toastiness to the opulent honey and lemon flavors. It’s hard to resist now, but the wine will be even better from 2017"

  Concours Agricole Paris : Goud

  Sélection Wine Gang : 93/100