Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine de Nerleux Clos des Châtains >
Image

Domaine de Nerleux Clos des Châtains

rood

  • €10,7
  • Producent: Domaine de Nerleux
  • Appellatie (regio): AOC Saumur-Champigny (Loire)
  • Oogstjaar: 2010
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: geconcentreerde neus met zwart fruit (cassis), frambozen, aardbeien (licht gecompoteerd), kruiden (zoethout, peper) en gebrande aroma's; in de mond: volle wijn met in de mond bevestiging van de veelbelovende neus 
  • Druif: cabernet franc 
  • Teeltwijze : culture raisonnée
  • bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : analyse: alcohol 13.5%; 3,7 g/l zuren; 0-1 g/l restsuiker

    cabernet franc (breton) van zuid- en zuidoost georiënteerde hellingen; stokken aangeplant tussen 1933 en 1950; bodem: slibhoudend zand 10-20 cm, ondergrond: krijthoudende tufsteen die de wortels toelaat tot 20 meter diep te wortelen en nooit droogtestress geeft; geoogst 10-15 oktober 2010

    volledige ontristing van de oogst; manuele selectie van de beste druiven; trage en zachte extractie gedurende 26 dagen (temp 23-29°C); malolactische omzetting; 

  • Gastronomie

    Bij voorkeur karaferen en uitschenken op een temperatuur van 17-18°. serveren bij gebraad, tournedos, lamsschouder, vederwild, kazen zoals reblochon, livarot, epoisses, pont l'evêque

  • Producent
    Domaine de Nerleux | Régis en Amélie Néau
    Domaine de Nerleux (“Loups Noirs” of zwarte wolven in oud Frans) is een oud domein in Saint-Cyr-en-Bourg. Met de komst van de jonge Amélie Neau is nu al de 9de opeenvolgende generatie van dit wijnbouwersgeslacht aan de beurt. Vandaag telt het domein 45 ha cabernet franc, 38 ha chenin blanc en 1 ha chardonnay. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar, de oudste dateren van 1933. De wijngaard wordt bewerkt volgens het lastenboek van de culture raisonnée, wat inhoudt dat men zo weinig mogelijk gebruik maakt van kunstmatige mest- of sproeistoffen (enkel wanneer het niet anders kan).

    De tuffeau, de zachte kalksteen typisch voor dit gedeelte van de Loire vallei, is de voedingsbodem voor de wijnen van het domein. In de winter slorpt deze poreuze steen de overtollige regens op om deze gedurende de hele zomer beschikbaar te stellen aan de dorstige wijnstokken. De wijnen zijn dan ook soepel, vol en genereus.

    De kwaliteitswijnen van Domaine de Nerleux worden jaar na jaar geselecteerd in kwaliteitsgidsen zoals Bettane & Desseauve. Daarin schrijft men : "Le classique du Saumurois sort régulièrement dans nos dégustations de Champignys, la cuvée de Nerleux est croquante et printanière, le Clos des Châtains plus complexe et la cuvée de Loups-Noirs est concentrée, avec un élevage approprié. En blanc, les Nerleux et les Loups-Blancs ont de la percussion."
  • Awards | vermeldingen
    Gilbert & Gaillard : Robe pourpre. Nez profond, net, de petits fruits rouges et noirs mûrs, dimension florale. En bouche un vin solide, structuré, dont le fruit s’accompagne de légères notes végétales qui participent à sa typicité. Un style traditionnel dans un millésime généreux. 

    Wine Spectator: 89/100