Background Image

Wijnhuis Tinto

> Ermita del Conde Albillo Centenario >
Image

Ermita del Conde Albillo Centenario

wit

  • €12,5
  • Producent: Ermita del Conde
  • Appellatie (regio): Vino de la Tierra de Castilla y León
  • Oogstjaar: 2014
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: boeket van steenvruchten, floraal en noten; evenwichtig gestructureerde wijn met mooie lengte
  • Druif: albillo 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 4-5 jaar
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : druiven uit een wijngaard van meer dan 100 jaar oud in Coruña Conde op een hoogte van 900 meter. De bush vines van albillo zijn verspreid hier en daar te vinden tussen de tempranillo in dezelfde wijngaard.

    handmatig geoogst gedurende de laaste week van Oktober 2014

    volledige trossen worden geperst: temperatuur wordt gedurende 24 uur tot 10°C verlaagd. Daarna gaat de wijn in 3000 liter vaten van Franse eik waar de temperatuurgecontroleerde alcoholische gisting spontaan start en gedurende drie weken doorgaat. Daarna 6 maand met de lies in Franse eiken vaten van 225 liter en 12 maand in grote foudres.

  • Gastronomie

    serveren bij visgerechten met sauzen

  • Producent
    Ermita del Conde | Pedro Balda
    Ermita del Conde werd in 2006 opgericht door Marta Gomendio en is gevestigd in Coruña del Conde, een klein dorp in de provincie Burgos. De wijngaard beslaat 20 hectare: vooral tempranillo voor de rode wijnen en de obscure albillo druif voor de witte wijn. Onder de wijnstokken bevinden zich nogal wat eeuwelingen! De wijngaard bevindt zich op een hoogte van maar liefst 900 meter en men spreekt dan ook over "mountain wines". De hoogte zorgt voor de in wijn zo noodzakelijke levendigheid en balans. Aangezien men zich net buiten de productiezone van Ribera del Duero bevindt dient men de wijnen als Vino de la Tierra op de markt te brengen maar dat heeft wijnautoriteiten zoals Jancis Robinson, Christelle Guibert (Decanter) en de Guia Peñin niet tegengehouden om de wijnen topscores te geven.

    Alle druiven worden handmatig geoogst en geselecteerd en daarna in een koude kamer opgeslagen waar ze een prefermentaire maceratie ondergaan. De spontane vergisting (geen cultuurgisten) vindt plaats in inox-tanks met aansluitend rijping in Franse eik gedurende minimaal 12 maand (met periodieke batonage).

    Ermita del Conde heeft ook een sociaal project waarbij met de hulp van rurale partners en hun familie een traditie in eer wordt gehouden. Men werkt volledig biologisch en tracht oude wijngaarden van de bijna-verdwenen Albillo Mayor druif in eer te herstellen. Men geeft workshops voor wijnbouwers in de regio over hoe ze goede wijnen kunnen maken van druiven zoals tempranillo, albillo mayor en bobal.
  • Awards | vermeldingen
    Guia Peñin: 93/100