Background Image

Wijnhuis Tinto

Witte wijn > Château du Cèdre Cahors >
Image

Château du Cèdre Cahors

rood

  • €15
  • Producent: Château du Cèdre
  • Appellatie (regio): AOC Cahors (Zuid-Westen)
  • Oogstjaar: 2014
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus hoofdzakelijk rood en zwart fruit, specerijen, peper, gebrande toets; in de mond een stevig gestructureerde wijn, al jong te genieten voor malbec-liefhebbers, enkele jaren geduld en we krijgen een evolutie tot een grootse wijn uit de Sud-Ouest. 
  • Druif: cot - malbec merlot tannat 
  • Teeltwijze : biologisch
  • bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : assemblage van 90% malbec, 5% merlot, 5% tannat

    druiven van enkele van de beste wijngaarden van de appellatie: de Coteaux de Bru. Twee bodemtypes: 50% de cônes d’éboulis calcaire ("Tran") en 50 % Hautes terrasses du Mindel (siliciumhoudende klei), rijk aan rolkeien.

    de lente van 2014 arriveerde abnormaal vroeg en het mooie weer zorgde voor een perfecte bloei en vruchtzetting; vanaf eind juni en de hele maand juli kwam de regen om eindelijk vanaf begin augustus plaats te maken voor een zomer die tot eind oktober duurde; dankzij de schitterende nazomer konden perfect rijpe druiven worden geoogst.

    na de oogst manuele selectie van de beste druiven, volledige ontristing en kneuzing van de oogst; cuvaison tussen 30 en 35 dagen met enkele pigeages (onderdompeling van de châpeau) bij het begin van de alcoholische gisting; malolactische omzetting in eiken vaten; elevage van 22 maand in eiken vaten (Tronçais) waarvan 1/3 nieuw; geen filtering

  • Gastronomie

    serveren bij magret de canard, confit de canard, wildgerechten, geitenkazen

  • Producent
    Château du Cèdre | Pascal en Jean-Marc Verhaeghe
    Léon Verhaeghe, afkomstig uit het West-Vlaamse Moorslede verliet zijn geboortedorp in het begin van de 20ste eeuw om zich in de Lot te vestigen. Zijn zoon Charles Verhaeghe stond aan de wieg van het domein in het jaar 1958.  Er werden zowel wijnstokken als lavendel aangeplant. In 1973 werd de eerste fles gebotteld.

    De huidige generatie: Pascal en Jean-Marc zijn dus de tweede generatie wijnbouwers. Pascal ontdekte zijn passie dankzij een - bekende - vriend in de Bourgogne : Jean-Marie Guffens. Dit was in 1980. Nog eens 8 jaar later, na studies œnologie in Mâcon Davayé en eerste ervaringen in Bourgogne en Napa Valley (Saintsbury) beslist hij om samen met zijn broer het ouderlijk domein over te nemen. Ook jonge broer Jean-Marc is gediplomeerd œnoloog (la Tour Blanche in de Sauternais). Het motto van de twee broers is nederigheid (hun leitmotiv : "apprendre à désapprendre"); Eén van hun bekendste wijnen heet trouwens GC (uit te spreken als "j'essaie", ik probeer, wel zeer bescheiden voor een domein dat ondertussen tot de top van de appellatie Cahors wordt gerekend).

    Cahors bevindt zich op ongeveer gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Pyreneëen en de Middellandse Zee. Volgens de Verhaeghes hebben ze een dubbel klimaat : oceanisch tot in juni en mediterraan vanaf juli. De typische druif is natuurlijk de Malbec, dè druif van de Cahors en hier vaker bekend als Cot of Auxerrois. Het gaat om een druif met lage opbrengsten die zich goed voelt op arme bodems. Dit druivenras vraagt heel veel aandacht en zorg maar deze worden beloond met mooie florale wijnen, fruitig met ook aroma's van viooltjes. De laatste jaren maken de broers ook enkele schitterende natuurwijnen (zonder toegevoegd sulfiet).
  • Awards | vermeldingen
    • #57 in de Top 100 van Wine Enthusiast 2017 93/100
    • Guide RVF Meilleurs Vins de France 16,5/20