Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château du Cèdre Cahors GC >
Image

Château du Cèdre Cahors GC

rood

  • €71
  • Producent: Château du Cèdre
  • Appellatie (regio): AOC Cahors (Zuid-Westen)
  • Oogstjaar: 2015
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: een mooie, gelaagde neus met florale aroma's, zwart fruit, specerijen; in de mond een stevige full-bodied wijn die dankzij de fijne tannines en zuren zeer elegant en perfect in balans is. De wijnen van Château du Cèdre, altijd al behorend tot de top van Cahors hebben de jongste jaren alleen nog maar gewonnen aan finesse, daarvan is deze GC het bewijs. Een cult-wijn die men minstens eenmaal moet hebben geproefd
  • Druif: cot - malbec 
  • Teeltwijze : biologisch
  • bewaarpotentieel : 15 jaar en langer
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : 100% malbec van een van de beste wijngaarden van de appellatie: de Coteaux de Bru. Twee bodemtypes: 50% de cônes d’éboulis calcaire ("Tran") en 50 % Hautes terrasses du Mindel (siliciumhoudende klei), rijk aan rolkeien.

    2015 was een groot jaar met een zachte lente en een uitzonderlijk zonnige juni-maand;  ook in september kregen de rijpende druiven voldoende zon zodat al vanaf 24 september 2015 in optimale omstandigheden kon worden geoogst.

    na de oogst manuele selectie van de beste druiven, volledige ontristing en kneuzing van de oogst; vergisting in nieuwe eiken vaten van 500 liter (temperatuur: 28°C) met enkele pigeages (onderdompeling van de châpeau) bij het begin van de alcoholische gisting; malolactische omzetting in dezelfde eiken vaten; elevage van 24 maand in dezelfde nieuwe eiken vaten; geen filtering

  • Gastronomie

    rood vleesgerechten, confit de canard, wild, meditatiewijn

  • Producent
    Château du Cèdre | Pascal en Jean-Marc Verhaeghe
    Léon Verhaeghe, afkomstig uit het West-Vlaamse Moorslede verliet zijn geboortedorp in het begin van de 20ste eeuw om zich in de Lot te vestigen. Zijn zoon Charles Verhaeghe stond aan de wieg van het domein in het jaar 1958.  Er werden zowel wijnstokken als lavendel aangeplant. In 1973 werd de eerste fles gebotteld.

    De huidige generatie: Pascal en Jean-Marc zijn dus de tweede generatie wijnbouwers. Pascal ontdekte zijn passie dankzij een - bekende - vriend in de Bourgogne : Jean-Marie Guffens. Dit was in 1980. Nog eens 8 jaar later, na studies œnologie in Mâcon Davayé en eerste ervaringen in Bourgogne en Napa Valley (Saintsbury) beslist hij om samen met zijn broer het ouderlijk domein over te nemen. Ook jonge broer Jean-Marc is gediplomeerd œnoloog (la Tour Blanche in de Sauternais). Het motto van de twee broers is nederigheid (hun leitmotiv : "apprendre à désapprendre"); Eén van hun bekendste wijnen heet trouwens GC (uit te spreken als "j'essaie", ik probeer, wel zeer bescheiden voor een domein dat ondertussen tot de top van de appellatie Cahors wordt gerekend).

    Cahors bevindt zich op ongeveer gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Pyreneëen en de Middellandse Zee. Volgens de Verhaeghes hebben ze een dubbel klimaat : oceanisch tot in juni en mediterraan vanaf juli. De typische druif is natuurlijk de Malbec, dè druif van de Cahors en hier vaker bekend als Cot of Auxerrois. Het gaat om een druif met lage opbrengsten die zich goed voelt op arme bodems. Dit druivenras vraagt heel veel aandacht en zorg maar deze worden beloond met mooie florale wijnen, fruitig met ook aroma's van viooltjes. De laatste jaren maken de broers ook enkele schitterende natuurwijnen (zonder toegevoegd sulfiet).