Background Image

Wijnhuis Tinto

> La Taille aux Loups Triple Zéro >
Image

La Taille aux Loups Triple Zéro

schuimwijn

  • €27,3
  • Producent: Jacky Blot
  • Appellatie: AOC Montlouis-sur-Loire
  • Oogstjaar: nvt
  • Regio: Loire
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: zeer frisse aanzet met in de neus citrus, gistaroma's en mineraliteit; in de mond een fijne en gelaagde schuimwijn met een messcherpe aciditeit en een fabuleuze lengte.
  • Druif: chenin blanc 
  • Teeltwijze : biologisch ecocert
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12%
  • Vinificatie : 100% chenin van argilo-calcaire en argilo-silicieux bodems op een ondergrond van moederrots (calcaire); aanplantingen van gemiddeld 5 jaar oud;

    De naam Triple Zéro verklaart op zich alles: zero chaptalisatie, zero liqueur de tirage en zero liqueur de dosage; het gaat om een gesofisticeerde Pet Nat die dus nergens extra-suiker meekreeg: niet om de most te verrijken, niet om de tweede gisting op te starten en niet om de finale schuimwijn af te werken; wel vergist de basiswijn in barrique en blijft hij tot 24 maand sur lattes rijpen. De wijn werd al enkele keren tot beste Franse schuimwijn verkozen!

     

  • Producent
    Jacky Blot | Jacky Blot
    Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!

    In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
     
  • Gastronomie

    maaltijdbegeleidende schuimwijn van het aperitief tot het hoofdgerecht; schitterende schuimwijn! 

  • Awards | vermeldingen
    Decanter oktober 2019: 92/100 "This methode ancestral sparkling wine is sourced from old Chenin Blanc
    vines from Jacky Blot's Montlouis vineyards. The 'Triple Zero' title comes
    from the three points in the process at which no sugar is added (in contrast to
    Champagne production).The grapes are harvested riper than for the Brut Tradition to to counter this, fermenting spontaneously in barriques before the wine is transferred to bottles while there's still some residual sugar remaining. Fermentation continues in bottle, causing the build up of carbondioxide which results in fine bubbles, and the wine is aged on its lees for 24 months before disgorgement. It has saline notes on the nose along with citrus scents. In the mouth it is steely and dry, with citrus and apple given dimension by the slightly spiky texture and with a long, clean and subtle finish with a lick of lime juice. Jean-Philippe recommends pairing this with oysters or sea urchin."

    Revue du Vin de France octobre 2018: 18/20 "Véritable création le Pétillant Naturel Triple Zéro dévoile des notes florales, minérales et un léger boisé. Sa belle allonge sure une fine amertume est relevée par une salinité affirmée"

    Jancis Robinson (2017): 17/20 "Really honeyed with autolysis and serious interest. I’ve never had a disappointing bottle of this. It may not have any dosage but the fruit gives it depth (not sweetness)."

    Julia Harding (Jancis Robinson.com): 17,5/20 "Zero chaptalisation, zero liqueur de tirage and zero dosage so the fruit has to be ripe. Fermented in older barriques - slow and cool.
    Gorgeously honeyed aroma of ripe pear and zesty citrus with some of Chenin's classic quince notes. Extremely dry but packed with Chenin fruit flavour. Broad and crisp with a hint of baked apple. Long and delicious."