Background Image

Wijnhuis Tinto

> La Taille aux Loups Rémus >
Image

La Taille aux Loups Rémus

wit

  • €22,5
  • Producent: Jacky Blot
  • Appellatie: AOC Montlouis-sur-Loire
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Loire
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: Remus is een verrassende minerale witte wijn met florale aroma's, wat citrus en fijne kruiden maar in de mond ook rijpe appel en een subtiele eiktoets
  • Druif: chenin blanc 
  • Teeltwijze : biologisch ecocert
  • Bewaarpotentieel : 7-8 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : de druiven komen van percelen met een argilo-calcaire en argilo-silicieux bodem op een kalkhoudende ondergrond van wat men in Frankrijk "roche mère" (moederrots) noemt; de percelen zijn hoofdzakelijk zuid-georiënteerd en liggen tussen de Cher en de Loire; zeer beperkte rendementen van 20 hl/ha (manuele oogst);

    de druiven worden pneumatisch geperst waarna een débourbage van 30 uur volgt (sedimentatie van de vaste deeltjes voor de start van de fermentatie); trage vergisting in barriques zonder toevoeging van gisten of suikers; geen malolactische gisting; 1 jaar in barrique (1/4 nieuwe eik) met een enkele soutirage en een lichte filtering voor de botteling. 

     

  • Producent
    Jacky Blot | Jacky Blot
    Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!

    In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
     
  • Gastronomie

    kan zeer diverses gerichten optillen zoals oesters, visgerechten met sauzen, asperges, frisse en romige kazen

  • Awards | vermeldingen
    Decanter October 2019: Rémus 2018 94/100 "A blend of the domaine's various Montlouis vineyards, with only 10% undergoing malo. Aged in barrels for 12 months, it has a very fresh, saline nose with melon, pear and citrus notes. The palate is also quite saline and absolutely delicious, with lively zest and spice. A mineral character dances between the lime juice, while the bone-dry finish combines a hint of oak creaminess and nectarine sweetness with moreish acidity."