Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort Redoma Branco >
Image

Niepoort Redoma Branco

wit

  • €14,9
  • Producent: Niepoort
  • Appellatie (regio): DOC Douro (Portugal)
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: De Redoma 2016 maakt indruk door zijn frisheid en elegantie; aroma's van citrus, appelsienbloesem, licht gebrand en een vleugje stenige mineraliteit.
    Het hout is in perfecte harmonie met de frisse zuren; een licht filmend mondgevoel is perfect in balans met de frisse en minerale aroma's.
    Fruitbloesems en een gedroogd fruittoets eindigen in een fijne, minerale, zelfs licht ziltige finish.
     
  • Druif: codega donzelinho dorinto rabigato viosinho 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12%
  • Vinificatie : De druiven komen van een overwegend mica schisthoudende bodem op de rechteroever van de Douro en op een gemiddelde hoogte van 500 tot 600 meter wat voor de witte wijnen een troef is. De dominante druiven zijn Rabigato, Códega do Larinho, Viosinho, Donzelinho en Gouveio.

    Met zijn warme regenachtige winter,  zijn koel en nat voorjaar en extreem hete en droge zomer was 2016 een atypisch jaar. Ondanks het vroege uitlopen in het voorjaar kwam de veraison was de oogst later dan gebruikelijk; na de oogst werden de druiven in temperatuurgecontroleerde omstandigheden naar de kelder getransporteerd waar ze na manuele selectie van de beste druiven werden geperst; vergisting had plaats in Franse barriques met de lies (zonder bâtonnage); geen malolactische gisting; elevage van 9 maand in Franse eik en botteling op 10 Mei 2017.

    alcohol: 12% vol, restsuiker: 1 g/l, aciditeit 5,4 g/l

  • Gastronomie

    Serveren bij geroosterde vis, zeevruchten risotto, wit vleesgerechten, pasta met kaassaus

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 16,5/20 "Lovely pineapple fruit on the nose with a creamy dairy character on the finish and loads of flesh on the mid-palate. Has all the power of the Douro, with a nicely chewy texture on the length. Real intensity without alcohol. Fine with lime and stones."