Background Image

Wijnhuis Tinto

> Planeta Cerasuolo di Vittoria >
Image

Planeta Cerasuolo di Vittoria

rood

  • €15,5
  • Producent: Planeta
  • Appellatie: DOCG Cerasuolo di Vittoria
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Sicilië
  • Land: Italië
  • Aroma’s & Smaak: een intrigerende neus met granaatappel, moerbei en bosvruchten; in de mond komen deze aroma's terug vergezeld van wat rijpe kers, versgemalen peper en andere specerijen; zachte tannines en aangename fraîcheur.
  • Druif: nero d'avola frappato 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 6-8 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12.5%
  • Vinificatie : 60% nero d'avola en 40% frappato
    wijngaarden Dorilli en Mogli: bodem met los rood zand zonder stenen en iets dieper een laag tuffeau die het water vasthoudt, respectievelijke hoogte 70 en 80 meter

    na het ontristen 14 dagen schilmaceratie; temperatuurgecontroleerde fermentatie (23°C) gevolgd door zachte persing met een verticale pers; rijping in inox tanks

    alcohol: 13% vol. aciditeit: 5 gr/l.

  • Producent
    Planeta | Diego Planeta
    Wijndomein Planeta onstond in de jaren '90 toen investeerder Diego Planeta samen met zijn neven Alessio en Santi enkele percelen wijngaard in Vittoria en Noto aankocht. Daar in het Zuiden van het eiland startte de Planeta-saga.

    Bijgestaan door de befaamde oenoloog Carlo Corino werden zowel autochtone als internationale druivenrassen aangeplant. Ons interesseren vooral de lokale variëteiten zoals grecanico dorato (eigenlijk nagenoeg dezelfde druif als de garganega die we kennen van Soave), nero d'avola en frappato. Op de vulkanische bodems van de Etna werden ook rassen zoals carricante en nerello mascalese aangeplant.

    De frappato en nero d'avola druiven worden o.m. gebruikt voor de productie van de Cerasuolo di Vittoria DOCG, een lichte rode wijn die met zijn rood fruit, kruiden en mineraliteit ietwat aan een pinot noir doet denken.
  • Gastronomie

    serveren bij gerechten op basis van gevogelte en/of champignons of pizza

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: "Nero d'Avola and Frapatto cultivated on red sandy soils. Fermented and aged in stainless steel only. 
    Lustrous youthful ruby. Sweetly concentrated red fruit nose with a hint of rhubarb. Juicy red fruit with silky tannins. Long, succulent and easy-going. Great drinkability. (Walter Speller)16,5/20

    Wine Enthousiast: "Mature dark-skinned fruit and vineyard dust aromas waft out of the glass along with a whiff of rusty iron. On the smooth palate, relaxed tannins accompany dried cherry, blood orange and steely mineral."