Background Image

Wijnhuis Tinto

> Planeta Eruzione 1614 Nerello Mascalese >
Image

Planeta Eruzione 1614 Nerello Mascalese

rood

  • €23,5
  • Producent: Planeta
  • Appellatie (regio): DOC Sicilia
  • Oogstjaar: 2014
  • Land: Italië
  • Aroma’s & Smaak: deze 100% Nerello Mascalese van de flanken van de etna presenteert zich met aroma's van wierook en kruiden (hibiscus, wilde venkel); in de mond goed geïntegreerde tannine gepaard met genereus fruit en een minerale, bijna ziltige touch.
  • Druif: nerello mascalese 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 7-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : 100% nerello mascalese van wijngaarden Pietramarina (510 meter), Sciaranuova (850 meter) en Feudo di Mezzo (605 meter)
    wijngaarden met zwart lavazand, rijk aan mineralen

    Na de oogst en het ontristen van de druiven vergisten ze op een temperatuur van 25° C in inox waar ze 21 dagen in contact blijven met de schilletjes (regelmatige bâtonnages); na het persen en de malolactische gisting gaat de wijn in eiken barriques gedurende 12 maand.

    alcohol: 14% vol., aciditeit: 5,10 g/l.

  • Gastronomie

    serveer deze wijn bij wildgerechten, gerechten met truffel, visgerechten met sauzen, kazen, salumi

  • Producent
    Planeta | Diego Planeta
    Wijndomein Planeta onstond in de jaren '90 toen investeerder Diego Planeta samen met zijn neven Alessio en Santi enkele percelen wijngaard in Vittoria en Noto aankocht. Daar in het Zuiden van het eiland startte de Planeta-saga.

    Bijgestaan door de befaamde oenoloog Carlo Corino werden zowel autochtone als internationale druivenrassen aangeplant. Ons interesseren vooral de lokale variëteiten zoals grecanico dorato (eigenlijk nagenoeg dezelfde druif als de garganega die we kennen van Soave), nero d'avola en frappato. Op de vulkanische bodems van de Etna werden ook rassen zoals carricante en nerello mascalese aangeplant.

    De frappato en nero d'avola druiven worden o.m. gebruikt voor de productie van de Cerasuolo di Vittoria DOCG, een lichte rode wijn die met zijn rood fruit, kruiden en mineraliteit ietwat aan een pinot noir doet denken.
  • Awards | vermeldingen
    Walter Speller (Jancis Robinson.com): 17,5/20 "Deep ruby. Serious, cool nose of raspberry and iron. A little smoky too. Compact palate that is a little tight, yet supple and neat. Subdued oak note. Firm tannins on the finish. Something to cellar."

    James Suckling: 93/100

    Vini Buoni d'Italia: ****