Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort The Senior Tawny >
Image

Niepoort The Senior Tawny

versterkte witte wijn

  • €19
  • Producent: Niepoort
  • Appellatie: DOC Porto
  • Oogstjaar: nv
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Deze in de traditionele Potta fles gebottelde, baksteenrode tawny is in de neus gul met aroma's van rood fruit; in de mond een zijdezacht gevoel met de nodige frisse zuren om een wijn van 20% alcohol harmonieus te houden.
  • Druif: sousao tinta amarela touriga nacional tempranillo - tinta roriz tinta francisca 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 20,1%
  • Vinificatie : De druiven komen van een schist-wijngaard in Cima Corgo met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar oud.
    Na de oogst in september worden de geplukte druiven in een lagar (traditionele granieten kuip) met de voeten getreden.

    Veroudering gedurende 7 jaar in kleine eiken vaten in Vila Nova de Gaia (in Porto). De kleine vaten laten een geleidelijk contact met de luct door de poriën van het hout door wat resulteert in een zeer geleidelijk oxidatie-proces.

    alcohol: 20,1%, restsuiker: 111 g/l, aciditeit: 4.25 g/l

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Gastronomie

    oude kazen, geroosterde amandelen, gedroogde vruchten, crème brûlée

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 17/20 "Sweet and round and vibrant, beautifully balanced. Treacle toffee and more intense than most tawnies. Ripe red and orange plums, even a hint of wild strawberry. Rich and still with more body than I would expect from a tawny (...) Needs food. Cheese? Impressively fresh finish."