Background Image

Wijnhuis Tinto

> Antonio Lopes Ribeiro Sobreiro alentejano >
Image

Antonio Lopes Ribeiro Sobreiro alentejano

rood

  • €20
  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie (regio): Vinho Regional Alentejano
  • Oogstjaar: 2013
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: typische Zuid-Portugese stijl: Atlantische invloeden zijn hier ver te zoeken. Toch maakt Antonio ook in deze extreem-zonnige omstandigheden een elegante wijn met een mooie balans tussen rijp, sappig fruit en frisheid. Volgens Antonio is de wijn net zoals de kurkeik een portret van het Portugese zuiden. Wie zijn wij om  hem tegen te spreken? Topwijn.
  • Druif: alicante bouschet touriga nacional 
  • Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
  • bewaarpotentieel : 8-9 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : de druiven komen van een wijngaard in de Beja-regio (zuidelijke Alentejo); de bodem van het perceel bestaat uit klei met een ondergrond van schalie. Handmatige oogst begin september. Natuurlijke vinificatie (geen toegevoegde gisten) in inox tanks gevolgd door een zachte schilweking. Daarna 12 maand in Franse barriques.

  • Gastronomie

    Stoofpotjes en wildgerechten (o.m. haas, wild zwijn)

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro
    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door een harde graniet ondergrond. Door de toppen van de Serra do Estrela is men grotendeels beschermd tegen de Atlantische invloed die zich in bv. het nabije Bairrada laat gelden.

    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Het echtpaar nam halverwege de jaren ’90 het familiedomein over. In die relatief korte tijdspanne trokken ze de aandacht van autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze een soort cultdomein.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het jaar 2017 was een Annus Horribilis voor Antonio en Sara: tijdens de grote Portugese bosbranden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun wijngaarden op in de vlammen. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein.

    Ondertussen zijn er ook de nevenprojecten in Vinho Verde, Douro en Alentejo. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's.