Background Image

Wijnhuis Tinto

> Clos Lapeyre Jurançon Sec Vitatge Vieilh >
Image

Clos Lapeyre Jurançon Sec Vitatge Vieilh

wit

  • €17
  • Producent: Clos Lapeyre
  • Appellatie: AOC Jurançon Sec
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: aroma's van geconfijt fruit en specerijen; volle, harmonieuze en spicy wijn, gegrilde tonen in de afdronk
  • Druif: petit manseng gros manseng 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
  • Bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie :
    terroir-vigne60% Gros Manseng, 30% Petit Manseng en 10% Courbu.

    Vitatge Vieilh is de naam van een in de jaren 1940 aangeplant perceel; de naam is occitaans voor oude wijnstokken (vieilles vignes)

    na een trage persing en lichte débourbage fermenteert de wijn in eiken vaten van 600 liter die tussen 1 en 5 jaar in gebruik zijn; 1 jaar sur lies in regelmatig gebâtonneerde eiken vaten gevolgd door 6 maand in cuve

  • Producent
    Clos Lapeyre | Bernard Larrieu
    Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken!
  • Gastronomie

    visgerechten met sauzen, gevogelte, kalfsvlees met champignonsaus, gerijpte kazen

  • Awards | vermeldingen
    Guide Vert de la Revue du Vin de France 2024: 94/100 "Les parcelles qui composent le Vitatge Vieilh, la cuvée aux trois raisins, Petits et Gros Mansengs et Courbu  ont entre 48 et 101 ans. Comme un très vieil arbre, les vignes âgées régulent leur production pour ne donner que la quintessence de leur fruit recueilli pour cette cuvée originale. Elle s’affiche colorée, d’un doré ambré, volumineuse, puissante, douce au nez et tranchante comme un couperet en bouche. Avec cette finale saline, unique du au végétal ancien, l’opposition entre le volume pulpeux du nez et la bouche verticale fait tout le charme de cette cuvée réussie en 2020"