Background Image

Wijnhuis Tinto

> Clos Lapeyre Jurançon La Magendia >
Image

Clos Lapeyre Jurançon La Magendia

zoete witte wijn (niet-versterkt)

  • €24,3
  • Producent: Clos Lapeyre
  • Appellatie: AOC Jurançon
  • Oogstjaar: 2018
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: rijke, spicy neus met wat honing en geconfijt fruit, mispel, vanille; zachte, evenwichtige aanzet met opmerkelijke citrus-aciditeit die voor balans zorgt, wat mineraliteit in de afdronk
  • Druif: petit manseng 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : terroir-vigne100% petit manseng

    de zuidenwind droogt de druifjes uit waardoor suikers en zuren zich concentreren (paserillage); late oogst van november tot december in 3 tot 4 tries (selecties)

    fermentatie in fûts (eik) gedurende enkele maanden; 12 maand élevage ion nieuwe eiken vaten of vaten van 1 of 2 jaar

  • Producent
    Clos Lapeyre | Bernard Larrieu
    Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken!
  • Gastronomie

    serveren bij brébis (schapenkaas uit de Pyreneeën), andouille, roquefort, wildpaté

  • Awards | vermeldingen
    Wine Enthousiast: 94/100 "Petit Manseng works its marvels in this late-harvest wine. While it has great freshness, it also has ripe apricot, honey and zesty flavors that are still young and vibrant. This wine will age for many years and will be at its mellifluous best from 2023."

    Guide des Meilleurs vins de France 2020: "Dans ce millésime à l'équilibre parfait, voici un jurançon lumineux bien fait qui joue sur le registre du coing crémeux en milieu de bouche et sur la vivacité délicate du petit manseng en finale. L'allonge plus citronnée donne du charme à l'ensemble."