Background Image

Wijnhuis Tinto

> Antonio Lopes Ribeiro Douro >
Image

Antonio Lopes Ribeiro Douro

rood

  • €16
  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: DOC Douro
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: kruidig boeket met rozemarijn, thijm, zwarte bes, sinaasappel, zoethout, peper en andere specerijen; in de mond vol en sappig, zijdezachte tannines
  • Druif: tempranillo - tinta roriz touriga franca vinhão sousao tinta barroca touriga nacional 
  • Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
  • Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : Alcohol: 13,4 % | Totale aciditeit: 5,4 g | pH: 3,56 | Restsuiker: 0,6 g

    wijngaarden gelegen op schisthellingen in de Douro Superior: druivenstokken aangeplant tussen de wilde thijm, rozemarijn en zonneroosjes
    ouderdom van de aanplantingen tussen 30 en 40 jaar

    manuele oogst van de druiven eind september 2020; alle druiven worden samen gefermenteerd met autochtone gisten in de traditionele lagar (granieten kuipen); opvoeding in inox gedurende 1 jaar

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).

    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.

    Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen.
  • Gastronomie

    serveren bij lam, stoofpotjes, risotto met champignons, ook doorsmakende kazen en spicy gerechten

  • Awards | vermeldingen
    Silver Medal - Decanter World Wine Awards 2015 (vintage 2012)

    92 points – International Wine Report (vintage 2012)

    Silver Medal - Decanter World Wine Awards 2013 (vintage 2011)

    Gold Medal - Mundus Vini Biofach 2014 (vintage 2010)