Background Image

Wijnhuis Tinto

> Thomas Frissant Les Rosiers >
Image

Thomas Frissant Les Rosiers

rood

  • €16
  • Producent: Thomas Frissant
  • Appellatie: AOC Touraine
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Loire
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: massa's rood fruit in de neus: (bos)aardbeitjes, kersen maar ook viooltjes en veldbloemen, kruiden, heerlijke neus
  • Druif: gamay noir 
  • Teeltwijze : biologisch (niet-gecertificeerd)
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 15%
  • Vinificatie : Alcohol:15%; restsuiker: <0.5 g/l; sulfiet: 3.9g/l

    Oude gamay-aanplantingen (>50 jaar oud); terroir : Terroir des rosiers, eerste helling met zicht op de Loire; bodem met leem en silex en een ondergrondse kalksteensokkel (NO oriëntatie)

    manuele oogst, lage rendementen (25 hl/ha)

    gisting in foeders van 50 hl (macération semi-carbonique: 50% ontrist en 50% volledige trossen); twee weken maceratie zonder remontage, enkel piégage
    twee maand elevage in eiken vaten van 400 liter

  • Producent
    Thomas Frissant | Thomas Frissant

    Over een nieuw domein gesproken en dat niet enkel in ons gamma!
    Zelden meegemaakt: je proeft de eerste wijnen van een jonge wijnmaker en meteen is het een schot in de roos. Maar deze Thomas Frissant moest niet van nul beginnen toen hij in 2019 met 14 ha wijngaard debuteerde: hij is de zoon van Xavier Frissant (zie verder in ons gamma).

    Vader-zoon-relaties zijn in families van wijnbouwers niet anders dan bij de rest van de mensheid: de jonge wijnbouwer wil laten zien wat hij in zijn mars heeft en die visie sluit niet per definitie naadloos bij die van de vader aan. De vader stimuleerde de zoon zeker niet om zijn weg te volgen. Thomas trok de wereld in en deed stages in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, de Noordelijke Rhône, Clare Valley (Australië) en Bandol: deze ervaringen lieten hem toe zijn eigen ervaringen in het domein van zijn vader te verrijken met die van andere gepassioneerden.

    In deallerbeste verhouding met zijn vader heeft Thomas nu zijn eigen wijnen. Hij gaat daarbij resoluut voor de biologische wijnbouw en voor wijnen met zo weinig mogelijk additieven. Wijnen van sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Zoals gezegd: de eerste resultaten zijn zeer mooi. Nu te ontdekken zodat u later kunt zeggen dat u de eerste wijnen van Thomas Frissant hebt geproefd.

  • Gastronomie

    serveren op 12°C bij een côte de boeuf, wildgerechten, kazen

  • Awards | vermeldingen
    gouden medaille op het Concours Mondial du Gamay 2020 (voor zijn allereerste wijn!)