Background Image

Wijnhuis Tinto

> Casa de Mouraz Planet Mouraz Bolinha >
Image

Casa de Mouraz Planet Mouraz Bolinha

wit

  • €20
  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: DOC Dão
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Portugal
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: kruidige neus met citroentijm, rozemarijn, zaadjes van engelwortel en veldbloemen maar ook een fijne mineraliteit; intense, uitbundige en mooi gestructureerde wijnen die duidelijk de sporen van zijn 1 week schilfermentatie meedraagt. Een ietwat excentrieke wijn die niemand onverschillig zal laten
  • Druif: barcelo encruzado malvasia fina cerceal fernão pires tamarez 
  • Teeltwijze : natuurlijke wijn (geen toegevoegd sulfiet)
  • Bewaarpotentieel : 2-3 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12,3%
  • Vinificatie : Alcohol: 12,3% | Totale aciditeit: 7,14 g | PH: 3.56 | Restsuiker: 1,7 g | Totale SO2 (natuurlijk): 17,92 mg

    60 jaar oude wijngaarden op de hellingen van het Caramulo gebergte met een gemiddelde hoogte van 550 meter. De bodem bestaat uit graniet.

    Manuele oogst begin september; fermentatie in de traditionele lagar, een soort granieten kuip waarin de wijn gedurende 1 week met de schilletjes in contact bleef; daarna transfer naar een inox vat waar de alcoholische- en malolactische gistingen werden voltooid; volledig natuurlijke wijn zonder toegevoegde gisten, enzymen, sulfiet of andere producten; geen filtering. Ongeveer 1200 genummerde flessen geproduceerd. 

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro
    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door een harde graniet ondergrond. Door de toppen van de Serra do Estrela is men grotendeels beschermd tegen de Atlantische invloed die zich in bv. het nabije Bairrada laat gelden.

    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Het echtpaar nam halverwege de jaren ’90 het familiedomein over. In die relatief korte tijdspanne trokken ze de aandacht van autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze een soort cultdomein.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het jaar 2017 was een Annus Horribilis voor Antonio en Sara: tijdens de grote Portugese bosbranden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun wijngaarden op in de vlammen. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein.

    Ondertussen zijn er ook de nevenprojecten in Vinho Verde, Douro en Alentejo. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's.
  • Gastronomie

    serveren bij lamsbout met rozemarijn en knoflook, geroosterde aubergine, tahini, sterk doorsmakende kazen