Background Image

Wijnhuis Tinto

> AR Lenoble Champagne Rosé Terroirs mag14 >
Image

AR Lenoble Champagne Rosé Terroirs mag14

rosé schuimwijn

  • €40
  • Producent: AR Lenoble
  • Appellatie: AOC Champagne
  • Oogstjaar: nv
  • Regio: Champagne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: toegankelijk boeket met rood fruit en citrus; elegante aanzet met bevestiging van het boek en een mooie finish met rood fruit in de afdronk
  • Druif: chardonnay pinot noir 
  • Teeltwijze : culture raisonnée HVE (Haute Valeur Environnementale)
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12,5%
  • Vinificatie : 93% Chardonnay uit Chouilly (Grand Cru)  I  7 % Pinot noir uit Bisseuil (Premier Cru)

    basiswijn oogstjaar 2014, aangevuld met 40% reservewijn

    dosage: 3 g/l

  • Producent
    AR Lenoble | Anne en Antoine Malassagne 
    De geschiedenis van AR Lenoble start in 1870 als Elzasser Joseph Graser tijdens een Duits-Franse oorlog de Elzas ontvlucht en zich samen met zijn vrouw Alice in Epernay vestigt. Zijn zoon Armand Raphaël zet zijn eerste stappen in de wijnwereld met het opstarten van een activiteit als courtier (makelaar) te starten. In 1920 wordt de activiteit uitgebreid met een eigen Champagne Graser die al snel omgedoopt wordt tot Champagne AR Lenoble. De Duitse familienaam leek vlak na de eerste wereldoorlog geen goed idee; de AR staan voor de initialen van Armand Raphaël en “Lenoble” was bedoeld als eerbetoon aan het edele karakter van Champagne.

    Vier generaties later staan het toegewijde zus & broer duo Anne en Antoine Malassagne aan het hoofd van AR Lenoble. De wijngaard werd door hen uitgebreid met enkele nieuwe percelen wat hen moet toelaten hun onafhankelijkheid te behouden. Vandaag bezit AR Lenoble 18 hectare op de mooiste hellingen van Champagne:
    • in Chouilly, één van de 6 Grand Cru gemeenten op de Côte des Blancs
    • in Bisseul, premier cru gemeente op de Montagne de Reims
    • aangevuld met aankopen bij enkele partners in de regio van Epernay
    Anne en Antoine vertrekken van het principe “un bon vin est d’abord un bon raisin” en hechten dus het grootste belang aan het werk in de wijngaard wat in een zo koele en noordelijke regio als Champagne nog belangrijker is dan elders. Ze gaan voor een aanpak die de biodiversiteit in de wijngaard en de gezondheid van de bodem ten goede komen. De wijnranken worden gestimuleerd om zo diep mogelijk in de krijtbodem te wortelen. Tussen de ranken wordt de groei van kruiden gestimuleerd. Sinds 2012 behaalde AR Lenoble het certificaat HVE (Haute Valeur Environnementale). De bijenkorven in de wijngaard zijn getuigen van de gezonde leefomgeving in en rond de wijnranken.

    En met hun aanpak gooien ze steeds hogere ogen. Zowel Jancis Robinson als Robert Parker zijn het voor een keer roerend eens en ook de Guide des Meilleurs Vins de France en Bettane & Desseauve zijn vol lof.

    Jancis Robinson: “AR Lenoble is probably the most admired boutique family house right now. There is an international buzz and it reflects the outburst of family creative energy in the past few years from brother and sister owners Antoine and Anne Malassagne. Based in Damery in the Marne, independent and family-owned, the house’s jewel of terroir quality is their 10 hectares of Chardonnay in Grand Cru Chouilly on the Côte des Blancs. It provides the finesse and elegant minerality which is the heart of all their wines. Ploughing the soil, grassing the alleys (for low yields) and near-organic HVE-certified viticulture and winery practices all make for intense fruit and fresh precision in all their wines. Here is a small house making a big point.”
     
    Robert Parker: “There are some gorgeous cuvées to discover from the brother-sister team of Antoine and Anne Malassagne at Domaine AR Lenoble in Damery. Especially exciting are the Grand Cru wines from Chouilly on the Côte des Blancs.”
     
  • Gastronomie

    serveren bij gevogelte met specerijen/kruiden zoals safraan of komijn om de fruitaroma's in de wijn naar boven te halen, charcuterieschotels, magret de canard met vijgen of zalm, ham met Espelette peper, kazen zoals Langres of Livarot,...