Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom grüner veltliner >
Image

Dockner Tom grüner veltliner

wit

  • €8,4
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): DAC Traisental (Neder-Oostenrijk)
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: aantrekkelijke neus met groene appel, veldbloemen, zoete maïs en een vleugje witte peper; deze wijn is speels van natuur, sappig en kruidig. Levendige zuren, finesse en drinkplezier verenigd in een mooie zomerse wijn
     
  • Druif: grüner veltliner 
  • Teeltwijze : biodynamisch
  • bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12%
  • Vinificatie : grüner veltliner van kalk- en micahoudende loess- en leembodems. Alle druiven handgeplukt vanaf begin oktober.

    schilmaceratie gedurende 5 uren, fermentatie in inox tanks op 18-19°C; gedurende 3 maand in contact met de lies.

    Technische info: Alc: 12% vol | Zuren: 6 g/l | restsuiker: 1,6 g/l 

  • Gastronomie

    Uitstekend aperitief. Ook bij slaatjes en gebakken gerechten. Verrassend bij mosselen natuur.
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.