Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom zweigelt >
Image

Dockner Tom zweigelt

rood

  • €8,4
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): Niederösterreich
  • Oogstjaar: 2013
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: fijn rood fruit (krieken) en kruiden; puur drinkplezier met wilde bessen, zacht en harmonieus, charmerende finish
     
  • Druif: zweigelt 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12%
  • Vinificatie : zweigelt van Nußdorf o.d. Traisen, Neder-Oostenrijk. Bodem met bruine humeuze, ziltige, zeer kalkrijke loess en klei. Vrij droge bodems met gemiddelde doorlaatbaarheid en wateropslag. Selectieve en manuele oogst begin oktober.

    koude prefermentaire maceratie gedurende 20 dagen; daarna fermentatie met de schilletjes gedurende 14 dagen in inox tanks op 28-30°C; rijping gedurende 8 maand waarvan 50% in grote houten vaten en de rest in inox.
     

  • Gastronomie

    serveren bij kazen, pizza of gewoon als terraswijn
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.