Background Image

Wijnhuis Tinto

> Boris Champy Beaune 1er Cru Au Coucherias >
Image

Boris Champy Beaune 1er Cru Au Coucherias

rood

  • €53
  • Producent: Domaine Boris Champy
  • Appellatie: AOC Beaune 1er Cru
  • Oogstjaar: 2018
  • Regio: Bourgogne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: kers en zoethout en een subtiele eiktoets in de neus; soepele aanzet met goede mondvulling, rood en zwart fruit, fijne tannines
  • Druif: pinot noir 
  • Teeltwijze : biodynamisch demeter
  • Bewaarpotentieel : 8-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : De naam van het cllimat "Coucherias" komt van het licht van de ondergaande zon (coucher du soleil) op de wingerds van het perceel

    kalk-kleibodem op een steile, westelijk georiënteerde helling; rode kleibodem die een dichte tanninestructuur aan de wijn geeft; clos is geïsoleerd door oude stenen muurtjes (murgers) en heggen met een warmteminnende flora

    manuele oogst op het optimum van de maturiteit; zachte extractie met een kleine proportie niet-ontriste trossen; vergisting in eiken foeders; opvoeding van 12 maanden in eiken vaten (waarvan 30% nieuw)

  • Producent
    Domaine Boris Champy | Boris Champy
    Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.

    In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:
    • De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
    • Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
     
    Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
    Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
     
    Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
     
  • Gastronomie

    serveren bij gegrild rood vlees, risotto met champignons of een oude mimolette