Background Image

Wijnhuis Tinto

Witte wijn > Dockner Tom Pletzengraben grüner veltliner >
Image

Dockner Tom Pletzengraben grüner veltliner

wit

  • €13,2
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): DAC Traisental (Neder-Oostenrijk)
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: Nobele finesse met een boeket van donkere kruiden, peper, gele appel, rijpe bes en weidebloemen. Win met een fijne textuur, sterk doorsmakend, niet te droog.
  • Druif: grüner veltliner 
  • Teeltwijze : biodynamisch
  • bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol:
  • Vinificatie : Grüner Veltliner van de Inzersdorfer Pletzengraben, de hoogste en steilste wijngaard die op 380 meter hoogte ligt. De bodem bestaat uit geel tot beige verweerd conglomeraat, zandsteen met kalkrijke leem en kwarts. Selectieve manuele oogst vanaf eind oktober.

    Prefermentaire maceratie : 7-8 uur; vergisting in inox cuves op 20-22°C; 5 maand lagering op de lies.
     

  • Gastronomie

    serveren (op 11°C) bij gevogelte, kalfsvlees, kazen, Aziatische gerechten
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Awards | vermeldingen
    Vinaria 2017: *** "(...) gelbe Früchte, frische Weintrauben, dann die ganz reife Limone, etwas Anisbrot, Koriander, Lorbeer, mineralische Ader, kraftvoll, schmelzig, komplex und gut balanziert"