Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom Hochschopf grüner veltliner >
Image

Dockner Tom Hochschopf grüner veltliner

wit

  • €18
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): DAC Traisental (Neder-Oostenrijk)
  • Oogstjaar: 2015
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: boeket van gele appel, sinaasappelzeste, honing, weidebloemen, rijpe bessen, minerale en ziltige toetsen; in de mond kerijgen we een pittige wijn met fijne zuren; mooie lengte
  • Druif: grüner veltliner 
  • Teeltwijze : biodynamisch
  • bewaarpotentieel : 6-7 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : druiven komen van de Nußdorfer Hochschopf; een wijngaard met diepere terrassen met loess, de ondergrond bestaat uit conglomeraat en een laagje bodemsediment met zandsteen, slib en mergel. Selectieve handmatige oogst eind oktober 2015

    7-8 dagen maceratie; na de persing vergist de wijn in grote houten vaten op een temperatuur van 21-23°C; na de fermentatie blijft de wijn nog 10 maand in contact met de fijne lies

    analyse: alc: 13,5% I zuren: 5,4 g/l  I restsuiker: 3,6 g/l 

  • Gastronomie

    rundsvlees met champignonsaus, gerijpte kazen (2017-2027)
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Awards | vermeldingen
    Vinaria: **** "Veltliner Pracht-Exemplar"

    A La Carte: 93/100