Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom Parapluiberg >
Image

Dockner Tom Parapluiberg

wit

  • €10
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): DAC Traisental (Neder-Oostenrijk)
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus: steenvruchten, meloen, fijne mineraliteit; frisse aanzet, mineraal (kalkimpressie), citrus, mooie lengte
  • Druif: riesling 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 7-8 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12,5%
  • Vinificatie : Maceratie : 10-12 uur; vergisting in inox cuves op 19-20°C; blijft gedurende 4 maand in contact met de fijne lies

    analyse: alc:12,5% | Zuren : 7,1 g/l | Restsuiker : 7,8 g/l 

  • Gastronomie

    serveren (op 9-10°C) bij zoetwatervis, Aziatische keuken (2017-2022)
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Awards | vermeldingen
    Gault Millau: 18/20

    Falstaff 2017: 91/100 "Mittleres Gelbgrün, Silberreflexe. Zart rauchig unterlegte Nuancen von gelben Pfirsich und Grapefruitzesten, ein Hauch von feuchten Steinen. Saftig, elegante Textur, zarte gelbe Fruchtnoten auch am Gaumen, feine Säurestruktur, gute Balance, ein ausgewogener Speisenbegleiter mit Entwicklungspotenzial."

    Vinaria 2017: ** "betont die Finesse eleganter Riesling, ausgewogen, klar strukturiert, etwas für Feingeister"

    A La Carte: 90/100