Background Image

Wijnhuis Tinto

Witte wijn > Dockner Tom Pletzengraben riesling >
Image

Dockner Tom Pletzengraben riesling

wit

  • €17
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie (regio): DAC Traisental (Neder-Oostenrijk)
  • Oogstjaar: 2015
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: gelaagd boeket met de kenmerkende rieslingaroma's: abrikoos, perzik, reine claudes, subtiele mineraliteit; frisse aanzet, krachtig middengedeelte, mooi spel van zuur en zoet, compact en elegant
  • Druif: riesling 
  • Teeltwijze : biodynamisch
  • bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : druiven van de de Inzersdorfer Pletzengraben, de hoogste en steilste wijngaard van het domein (op 380m); bodem bestaat uit geel en beige verweerd Conglomeraat met kalkrijk leem en kwarts. Selectieve manuele oogst vanaf half oktober

    12 uur maceratie; na de persing vergisten de druiven in inox cuves op 19-22°C; blijft 7 maand in contact met de lies

    analyse: alc: 13,5%; 6,8 g/l zuren; 7,2 g/l restsuiker

  • Gastronomie

    uitstekende begeleider van visgerechten (ook zoetwatervis), Aziatische gerechten (2017-2027)
     

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Enkele tientallen kilometers ten westen van Wenen vind je de nog relatief onbekende wijnregio Traisental: de Traisen is een zijriviertje van de Donau. De Grüner Veltliner druif is hier heer en meester. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Naast wijnen van Grüner Veltliner maakt hij ook wijnen van Riesling, Traminer en Pinot Noir. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Awards | vermeldingen
    Gault & Millau: 18,5/100

    A La Carte: 92/100

    Falstaff 2017: 91-93/100 "Leuchtendes Gelb, Silberreflexe. Einladende weiße Tropenfrucht, ein Hauch von Maracuja unterlegt, ein Hauch von Zitruszesten. Saftig, gute Komplexität, gelbe Fruchtnuancen, frischer Säurebogen, dezente Süße im Nachhall, gutes Reifepotenzial."