Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom Ried Pletzengraben traminer >
Image

Dockner Tom Ried Pletzengraben traminer

wit

  • €18,5
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie: Niederösterreich
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Nieder-Österreich
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: Zeer floraal in de neus: rozenblaadjes, kamille en jasmijn. Kenmerkend lychee-aroma; in de smaak zachte aanzet met fijne zuren en tikkeltje restsuiker in balans; aroma's zoals rozenwater, kweepeer, lychee; full-bodied witte wijn
  • Druif: gelber traminer gewürztraminer 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 6-7 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : Traminer van de Inzersdorfer Pletzengraben, de hoogste en steilste wijngaard van het domein (op 380m); bodem bestaat uit geel en beige verweerd Conglomeraat met kalkrijk leem en kwarts. Selectieve manuele oogst vanaf half oktober.

    Maceratie : 8 uur; vergisting in inox (op 19-22°C); 5 maand lagering op lies

    analyse: alc: 14% | Zuren : 4,5 g/l | Restsuiker : 13 g/l 

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Een goede 800 ha, groter is het Traisental niet. De Traisen is een zijriviertje van de Donau en tot 1995 belandden de druiven in de wijnen van de appellatie Donauland. De Grüner Veltliner druif is hier met meer dan de helft van de aanplantingen heer en meester. Aangevuld met enkele lapjes riesling en zweigelt. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's. Hij plantte ook gelber traminer, gewürztraminer en pinot noir aan.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. Steven Brook schrijft in The Wines of Austria: "these are not weighty wines but they show delicacy and minerality". En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Gastronomie

    serveren (op 11-12°C) bij blauwschimmelkazen, pasteien (foie gras voor de liefhebbers), bereidingen met veel specerijen en kruiden (Aziatische keuken!)
     

  • Awards | vermeldingen
    Falstaff 2017: 92-94/100
    "Mittleres Gelbgrün, Silberreflexe. Zart nach Rosen und Anklänge von Eibischteig, ein Hauch von Litschi und Honig. Saftig, gute Komplexität, kraftvoll, aber harmonisch, gut eingebundene Süße, bleibt sehr gut haften, sicheres Zukunftspotenzial."