Background Image

Wijnhuis Tinto

> Boris Champy Pommard "En Boeuf" >
Image

Boris Champy Pommard "En Boeuf"

rood

  • €59
  • Producent: Domaine Boris Champy
  • Appellatie: AOC Pommard
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Bourgogne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: frisse neus met framboos, zwarte bes; fijne tannines zorgen voor mooie structuur; best karaferen in zijn jeugd om zich ten volle te laten ontplooien
  • Druif: pinot noir 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01, Demeter (biodynamisch)
  • Bewaarpotentieel : 10 jaar+
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13.5%
  • Vinificatie : Het perceel "En Boeuf" is gelegen op de hoogtes van Pommard (312 m)  in een goed geventileerde vallei; wijnstokken staan aangeplant in een dichtheid van 10 000 stokken per ha.

    de druiven worden geoogst bij optimale rijpheid; een klein percentage van de druiven volledige trossen; voorzichtige extractie; 12 maand eikopvoeding (30% nieuwe eik)

  • Producent
    Domaine Boris Champy | Boris Champy
    Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.

    In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:
    • De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
    • Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
     
    Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
    Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
     
    Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
     
  • Gastronomie

    serveren bij een gerijpte kaas, gevogelte en (veder)wild

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 17+ "Elevated vineyard away from the heat of Pommard’s ‘plain’. 10,000 vines per ha. 30% new oak. Cask sample. There’s a high-toned, raspberry plushness here tempered by a bit of iron and pepper. ‘Un vin de descente’ – juicy, ripe fruit, integrated tannins. It’s easy drinking – even with a hint of that extra Pommard structure."