Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine des Ronces Chalasse >
Image

Domaine des Ronces Chalasse

wit

  • €23,5
  • Producent: Domaine des Ronces
  • Appellatie: AOC Côtes du Jura
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Jura
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: deze intens strogele wijn heeft een intense neus met amandel, appelgebak, subtiel boterige en gebrande toetsen; in de mond krijgen deze aroma's nog gezelschap van een chalky mineraliteit en wat spiciness; zeer lange afdronk, grote wijn!
  • Druif: savagnin blanc chardonnay 
  • Teeltwijze : biodynamisch demeter
  • Bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : bland van 70% chardonnay en 30% savagnin blanc

    Beide druiven worden op dezelfde manier geperst en ondergaan een gezamenlijke fermentatie en opvoeding van 12 maand in tonneaux van 500 liter; er wordt ouillage (optoppen) toegepast om oxidatie te vermijden; aansluitend wordt de wijn zonder filtratie gebotteld.

  • Producent
    Domaine des Ronces | Kevin Mazier
    Opgericht in 1950 situeert het domein zich in de gemeente Orbagna in het zuiden van de Jura. In 1986 neemt Michel Mazier het domein over van vader Georges en breidt het domein uit tot 6 ha. In 2010 wordt overgeschakeld op biologische wijnbouw en vanaf 2014 op biodynamie. 

    2014 is ook het jaar dat Kevin, 3de generatie zijn intrede doet in het domein. Op dit moment heeft het domein wijngaarden in 3 afgescheiden terroirs: voor de witte een wijngaard met een leem-kalksteenbodem en een wijngaard met mergel in de ondergrond. Voor de rode wijnen een kalkleembodem.

    In wit maakt Domaine des Ronces met zijn vin jaune één oxidatieve wijn, alle andere wijnen worden geouilleerd. In rood worden de druiven ontrist en er wordt een pied de cuve toegevoegd om de fermentatie te starten. Om de 2 dagen wordt pigeage toegepast om te vermijden dat de druif uitdroogt en om een zeer zachte extractie van tannine te verkrijgen. De jus de goutte en jus de presse worden samengevoegd en blijven gedurende 12 maand in inox cuves. Er wordt zeer beperkt gesulfiteerd na de malolactische omzetting en de soutirage. De wijnen worden ongefilterd gebotteld.

    Jura-autoriteit Wink Lorch schrijft in haar standaardwerk "Jura Wines": "Kevin Mazier straalt zelfvertrouwen en energie uit en dat laat zich zien in zijn wijnen (...) in de wijnmakerij heeft Kevin vier klei amforen die hij gebruikt voor de vinifactie en opvoeding van de rode en sommige witte wijnen. Een deel van de chardonnay-druiven wordt soms verkocht aan Fanfan Ganevat."
  • Gastronomie

    serveren bij visgerechten met sauzen, risotto met champignons of de typische kazen van de Jura zoals Comté, Mont d'Or of Morbier