Background Image

Wijnhuis Tinto

> Adrien Berlioz La Pépie >
Image

Adrien Berlioz La Pépie

wit

  • €14,2
  • Producent: Domaine Adrien Berlioz
  • Appellatie: IGP Vin des Allobroges
  • Oogstjaar: 2024
  • Regio: Savoie
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: Een frisse, precieze Sub-Alpiene wijn; levendige neus met limoen, groene appel, veldbloemen; in de mond ziltig en strak; dit is een dorstlessende en energetische wijn
  • Druif: jacquère 
  • Teeltwijze : biologisch
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 10%
  • Vinificatie : 100% Jacquère van het perceel Les Crays, krijt-kalksteen met mergel in de ondergrond; wijngaard van 53 jaar oud: 8000 stokken/ha.

    Directe persing; opvoeding in cuve en in 600 liter demi-muids (al 2-3x gebruikt) gedurende 6-8 maand

  • Producent
    Domaine Adrien Berlioz | Adrien Berlioz
    Zonder zijn beroemde oom Gilles Berlioz zou Adrien geen wijnmaker kunnen worden zijn beseft hij. In 2016 start hij op een oppervlakte van 1,5 ha die aan zijn vader behoorden. Na enkele jaren kan hij het domein uitbreiden tot 7 ha. Ondertussen heeft hij 17 parcellaire selecties van jacquère, altesse, malvoisie en bergeron voor de witte wijnen en mondeuse noire, persan en douce noire voor de rode.

    De bodemdiversiteit (mergel, morene, puin, kalksteen en schist) verdient het om verschillende cuvées te produceren rekening houdend met hun eigenheid. Alle wijnen zijn Demeter gecertificeerd (biodynamie).

    De hellingen laten enkel manueel werk en bewerking met paard toe. Opbrengsten worden beperkt tot 40 hl/ha. De vriendin van Adrien is imker en doet er alles aan om in en rond de wijngaarden een stabiel ecosysteem te creëren. Recent deed ook de 'agroforestry' zijn intrede met aanplantingen in pergola in een verlaten perceel.

    Savoie-autoriteit en fangirl Wink Lorch schrijft in haar standaardwerk 'Wines of the French Alps': "Adrien puts every bit as much effort into farming his vines and making his wines as he does in packaging them beautifully. in a short time, he has become one of the most talented vignerons in Savoie."
  • Gastronomie

    serveren bij sushi, asperges, ricotta, verse geitenkaasjes