Background Image

Wijnhuis Tinto

> Entre-Deux-Monts Zientje >
Image

Entre-Deux-Monts Zientje

schuimwijn

  • €9
  • Producent: Entre-Deux-Monts
  • Appellatie (regio): Heuvelland
  • Oogstjaar: NV
  • Land: België
  • Aroma’s & Smaak: floraal bloeket (vlierbloesem) met ook wat appel en peer; lichtzoete schuimwijn
  • Druif: kerner 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel :
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 8%
  • Vinificatie : schuimwijn gemaakt van druiven, appels, vlierbloesems

  • Gastronomie

    zomers aperitief, picknick, kazen (camembert, chaource, brie, damse mokke)
     

  • Producent
    Entre-Deux-Monts | Martin Bacquaert
    Entre-Deux-Monts in Westouter is een jong maar ambitieus Belgisch domein. Hier in het West-Vlaamse heuvelland tussen Rode en Zwarte berg gaat Martin Bacquaert de strijd aan met de natuurelementen. Van meetaf aan legde hij de lat hoger dan de meeste van zijn collega’s. Na zijn studies bio-ingenieur ging hij zich bijscholen in Montpellier, Córdoba, Friuli en Bordeaux. Een grondige studie van het terroir ging aan het wijnmaken vooraf. En dat is in het geval van Entre-Deux-Monts een eerder atypisch wijnterroir. Bacquaert windt er geen doekjes om : dit is een koel terroir. Dicht bij de Noordzeekust zijn er bovendien veel maritieme invloeden (wind, neerslag). De bodem van zandleem met ondergronds ijzerhoudende zandsteen (limoniet) behoort dan weer tot de interessantere Vlaamse bodems.

    De aanplant bestaat uit pinot-variëteiten (noir, gris, auxerrois), chardonnay en twee Duitse hybriden : kerner en siegerrebe. Siegerrebe is een kruising van savagnin rose en madeleine angevine die o.a. ook in Washington State (VS) en Okanagan Valley (British Columbia, Canada) aangeplant staat. Kerner is dan weer een kruising van riesling en trollinger (schiava grossa), een blauwe druif. In Duitsland is Kerner slechts goed voor 3.6% van de totale aanplant maar omwille van de goede weerbestendigheid en de relatief vroege rijping is deze druif in België populair.

    De rijpheid van de druiven per perceel bepaalt welke zullen worden gebruikt voor de stille wijnen en welke voor de schuimwijnen. Chaptaliseren (verrijken van de most met suiker) is verrassend genoeg niet elk jaar nodig. Sommige jaren is de oogst veel kleiner als gevolg van bv. voorjaarvorst of een slechte zomer.

    In Entre-Deux-Monts wordt niets aan het toeval overgelaten. In elke fase van het productieproces wordt grote aandacht gehecht aan elk mogelijk detail. Het domein en de wijnmakerij liggen er kraaknet bij. Veel aandacht is er voor canopy management, zeg maar correct beheer van de bladermassa met het oog op een optimale fotosynthese en (dus) rijping van de druiven. Biologisch werken blijkt in deze vochtige regio onmogelijk maar bij elke stap wordt gekeken hoe de ecologische voetafdruk kan worden verlaagd : minimaal gebruik van brandstof, optimale flessen en verpakking. Zo ecologisch mogelijk werken uit zich ook in kleine details zoals de aanleg van streekeigen hagen met meidoorn en gelderse roos rond de wijnkavels, nestkasten voor predatoren zoals torenvalk.

    Het wijndomein produceert momenteel 3 schuimwijnen en een 4-tal stille wijnen. Vele wonnen al goud of zilver in de jaarlijkse wedstrijd die de beste Belgische wijnen verkiest. Ze figureerden ook al op de kaarten van toprestaurants zoals the Jane en de restaurants van de uit Heuvelland afkomstige Kobe Desramault.