wi Domaine des Ronces Vin Jaune | Wijnhuis Tinto | Europese wijnen
Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine des Ronces Vin Jaune >
Image

Domaine des Ronces Vin Jaune

wit

  • €56
  • Producent: Domaine des Ronces
  • Appellatie: AOC Côtes du Jura
  • Oogstjaar: 2016
  • Regio: Jura
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus walnoten, een vleugje amandel, curry-specerijen, gedroogde vruchten, een subtiele eiktoets; in de mond een romige textuur in balans met de kenmerkende aciditeit van de savagnin
  • Druif: savagnin blanc 
  • Teeltwijze : biodynamisch demeter
  • Bewaarpotentieel : >15 jaar
  • Volume: 620 ml
  • Alcohol: 14,5%
  • Vinificatie : terroir-vigne100% savagnin blanc

    de fermentatie van de wijn komt natuurlijk op gang in inox cuves waar hij 1 jaar in verblijft om dan overgebracht te worden naar tonneaux van 228 liter voor een élevage van nog eens bijna 6 jaar; in de vaten ontwikkelt zich een voile (een drijvende sluier van gisten) die voorkomt dat de wijn oxideert maar die toch de kenmerkende aroma's aan een vin jaune bezorgt.

  • Producent
    Domaine des Ronces | Kevin Mazier
    Opgericht in 1950 situeert het domein zich in de gemeente Orbagna in het zuiden van de Jura. In 1986 neemt Michel Mazier het domein over van vader Georges en breidt het domein uit tot 6 ha. In 2010 wordt overgeschakeld op biologische wijnbouw en vanaf 2014 op biodynamie. 

    2014 is ook het jaar dat Kevin, 3de generatie zijn intrede doet in het domein. Op dit moment heeft het domein wijngaarden in 3 afgescheiden terroirs: voor de witte een wijngaard met een leem-kalksteenbodem en een wijngaard met mergel in de ondergrond. Voor de rode wijnen een kalkleembodem.

    In wit maakt Domaine des Ronces met zijn vin jaune één oxidatieve wijn, alle andere wijnen worden geouilleerd. In rood worden de druiven ontrist en er wordt een pied de cuve toegevoegd om de fermentatie te starten. Om de 2 dagen wordt pigeage toegepast om te vermijden dat de druif uitdroogt en om een zeer zachte extractie van tannine te verkrijgen. De jus de goutte en jus de presse worden samengevoegd en blijven gedurende 12 maand in inox cuves. Er wordt zeer beperkt gesulfiteerd na de malolactische omzetting en de soutirage. De wijnen worden ongefilterd gebotteld.

    Jura-autoriteit Wink Lorch schrijft in haar standaardwerk "Jura Wines": "Kevin Mazier straalt zelfvertrouwen en energie uit en dat laat zich zien in zijn wijnen (...) in de wijnmakerij heeft Kevin vier klei amforen die hij gebruikt voor de vinifactie en opvoeding van de rode en sommige witte wijnen. Een deel van de chardonnay-druiven wordt soms verkocht aan Fanfan Ganevat."
  • Gastronomie

    serveren bij coq au vin (jaune) met morieljes, risotto met champignons, poulet de Bresse, (half)harde gerijpte kazen zoals comté, gerechten met roomsauzen