Background Image

Wijnhuis Tinto

> Diego Pressenda Barbera d'Alba "Ariota" >
Image

Diego Pressenda Barbera d'Alba "Ariota"

rood

  • €17,9
  • Producent: Diego Pressenda La Torricella
  • Appellatie: DOC Barbera d'Alba
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Piemonte
  • Land: Italië
  • Aroma’s & Smaak: rijk en intens boeket met het kenmerkende rode fruit (krieken, bessen) en een vleugje vanille; in de mond een sappige wijn met de voor de druif typerende fijne aciditeit maar toch een grote soepelheid: vol en evenwichtig dankzij de zachte tannines en goed geïntegreerde frisheid
  • Druif: barbera 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 15%
  • Vinificatie : druiven komen van een wijngaard op een hoogte van 500 meter met de naam "Ariota" (briesje): aangeplant in 1997 in Monforte d'Alba, expositie : zuid-oost

    10 dagen maceratie met de schillen in gebruikte eiken barriques; na de fermentatie daarna gedurende 8 maand in gebruikte Franse eiken barriques en 5 maand in grote eiken vaten.
     

  • Producent
    Diego Pressenda La Torricella | Silvia Pressenda
    Azienda Agricola La Torricella is gevestigd in Monforte d’Alba, deels gelegen in het productiegebied van Barolo. We bevinden ons hier in de heuvels van de Langhe in Piemonte.

    Piemonte is de Italiaanse regio met het grootste aantal erkende appellaties en kan er samen met Toscane wellicht prat op gaan het grootste aantal topwijnen van Italië te produceren. In Piemonte gaat het o.m. om appellaties zoals Barolo, “wijn van de koningen en koning van de wijnen”, Barbaresco, Barbera d’Asti en Barbera d’Alba, Langhe,…

    Aangezien Piemonte aan de voet van de Alpen ligt en volledig door bergen omringd is, o.m. de Ligurische Alpen, is het klimaat hier niet echt mediterraan te noemen. La Torricella bevindt zich zelfs op een hoogte van 500 meter met de wijngaarden onmiddellijk rond de Azienda. De winters kunnen hier relatief lang duren en ook in de zomermaanden is er vaak een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht.

    Het verhaal van La Torricella start met Rosanna en Diego Pressanda, gedreven om alles wat dit fantastische terroir in het hart van de Langhe te bieden heeft maximaal te benutten, hetzij in de heerlijke wijnen van het domein, hetzij aan tafel in de familiale “Agriturismo” die de liefhebbers van de wijnen en de beroemde Piemontese gastronomie (witte truffels, kazen, wild,…) van de Piemonte in de watten legt.

    Ondertussen wordt de fakkel geleidelijk doorgegeven aan de volgende generatie: oenologe Silvia Pressendo is even gedreven maar heeft een - zoals het hoort - nieuwe visie op het wijnmaken : minder en beter geïntegreerd eikenhout, elegantere en modernere wijnstijlen. Ook de broer en zussen van Silvia zijn betrokken bij de wijnen van het familiedomein: hetzij bij de verkoop, het onthaal van de gasten of het ontwerp van de etiketten.

    Ook met druivensoorten wordt geëxperimenteerd : naast de reeds aanwezige dolcetto, nebbiolo, barbera en chardonnay werd recent een perceel aangeplant met Riesling die in dit gebied aan de zuidkant van de Alpen prachtige resultaten geeft en die toegelaten is in de DOC Langhe.
    Met de wijnen gooiden ze al hoge ogen op jancisrobinson.com en in de Gambero Rosso en andere wijngidsen.
  • Gastronomie

    serveren op 16-17 °C bij Italiaanse gastronomie: pasta, ragout, kruidige puttanesca saus, gegrild wit en rood vlees en voor de kaasliefhebbers: taleggio. Serveren op 16-17 °C