Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château du Cèdre Cahors Extra Libre >
Image

Château du Cèdre Cahors Extra Libre

rood

  • Producent: Château du Cèdre
  • Appellatie (regio): AOC Cahors (Zuid-Westen)
  • Oogstjaar: 2015
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: ontembare neus met aanvankelijk een vrij aards aroma maar na karaferen (of walsen) viooltjes, rode en zwarte bessen, specerijen, kruiden, roltabak; in de mond krijgen we een delicate malbec-wijn met een vleugje cederhout in de finale
  • Druif: cot - malbec 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01, natuurlijke wijn (geen toegevoegd sulfiet)
  • bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : 97% Malbec, 3% Merlot

    oogst gestart op 24 september 2015, een excellent jaar; de oogst wordt al manueel getrieerd in de wijngaard en wordt ontrist na ontvangst in de kelder; 30 dagen maceratie met dagelijkse pigeage bij het begin van de fermentatie (temperatuur fermentatie nooit hoger dan 28° C; malolactische gisting in beton tanks; 12 maand rijping in eiken vanten van een of twee jaar; geen toevoeging van sulfieten tijdens de volledige vinificatie.
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Gastronomie

    serveren bij cassoulet, (parmentier de) confit de canard, lamskotelet, kazen (ook niet té doorsmakende blauwgeaderde kazen zoals stilton of pas de bleu)

  • Producent
    Château du Cèdre | Pascal en Jean-Marc Verhaeghe
    Léon Verhaeghe, afkomstig uit het West-Vlaamse Moorslede verliet zijn geboortedorp in het begin van de 20ste eeuw om zich in de Lot te vestigen. Zijn zoon Charles Verhaeghe stond aan de wieg van het domein in het jaar 1958.  Er werden zowel wijnstokken als lavendel aangeplant. In 1973 werd de eerste fles gebotteld.

    De huidige generatie: Pascal en Jean-Marc zijn dus de tweede generatie wijnbouwers. Pascal ontdekte zijn passie dankzij een - bekende - vriend in de Bourgogne : Jean-Marie Guffens. Dit was in 1980. Nog eens 8 jaar later, na studies œnologie in Mâcon Davayé en eerste ervaringen in Bourgogne en Napa Valley (Saintsbury) beslist hij om samen met zijn broer het ouderlijk domein over te nemen. Ook jonge broer Jean-Marc is gediplomeerd œnoloog (la Tour Blanche in de Sauternais). Het motto van de twee broers is nederigheid (hun leitmotiv : "apprendre à désapprendre"); Eén van hun bekendste wijnen heet trouwens GC (uit te spreken als "j'essaie", ik probeer, wel zeer bescheiden voor een domein dat ondertussen tot de top van de appellatie Cahors wordt gerekend).

    Cahors bevindt zich op ongeveer gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Pyreneëen en de Middellandse Zee. Volgens de Verhaeghes hebben ze een dubbel klimaat : oceanisch tot in juni en mediterraan vanaf juli. De typische druif is natuurlijk de Malbec, dè druif van de Cahors en hier vaker bekend als Cot of Auxerrois. Het gaat om een druif met lage opbrengsten die zich goed voelt op arme bodems. Dit druivenras vraagt heel veel aandacht en zorg maar deze worden beloond met mooie florale wijnen, fruitig met ook aroma's van viooltjes. De laatste jaren maken de broers ook enkele schitterende natuurwijnen (zonder toegevoegd sulfiet).
  • Awards | vermeldingen
    Bettane & Desseauve 2017: "La gamme des vins sans soufre est un modèle du genre qui devrait servir de source d’inspiration aux domaines qui se lancent dans cette voie."

    Fabrice Beaugrand: "Avec ses vins sans soufre Pascal Verhaeghe signe une belle progression. Les résultats qu’il obtient sont magnifiques. Nous somme là en présence de vrais vins sans soufre ; des vins nature excellents." 

    Guide Meilleurs Vins de France: "Quel éclat du fruit dans cette nouvelle cuvée sans soufre ajouté ! Dans un an, il aura trouvé son équilibré franc et finement structuré."