
Wijnhuis Tinto
> Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape La Part des Anges >

Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape La Part des Anges
rood
- Producent: Raymond Usseglio & Fils
- Appellatie: AOC Châteauneuf-du-Pape
- Oogstjaar: 2022
- Regio: Rhône
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: aromatische neus met zwart fruit en specerijen; zeer krachtige wijn met ook in de mond vooral (rijp) zwart fruit, grafiet, zoethout en specerijen (zwarte peper, nootmuskaat); zeer mooie concentratie en de karakteristieke structuur van een door mourvèdre gedomineerde wijn; lang aanhoudende finale.
- Druif: monastrell - mourvèdre garnacha tinta - grenache noir syrah
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-09, Demeter (biodynamisch)
- Bewaarpotentieel : 8-9 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14,5%
- Vinificatie :
70% mourvèdre, 20% grenache en 10% syrah
de mourvèdre bracht 16 maand in nieuwe barriques door, syrah en grenache in beton cuves. Niet gefilterd wat de evolutie en het bewaarpotentieel van de wijn ten goede komt
-
ProducentRaymond Usseglio & Fils | Stephane Usseglio
De familiegeschiedenis van deze van oorsprong Italiaanse familie gaat terug tot de jaren '30 van de vorige eeuw. Het wijndomein werd opgericht in 1948. In 1963 gaf zoon Raymond zijn naam aan het domein.
Sinds 1999 probeert Stéphane het potentieel van het domein dat inmiddels 24 ha beslaat ten volle te exploiteren. Het domein beschikt immers om enkele van de beste terroirs van Châteuneuf du Pape en de aanpalende Côtes du Rhône (o.m. het perceel Les Claux, gelegen in Saint Genies de Comolas). De helft van de wijnstokken staan dichtbij de weg in de lieu-dit “La Crau” en de anderehelft aan de overkant van de ruïnes van het nieuwe kasteel van de toenmalige paus.
Stéphane heeft het grote geluk van over zeer oude stokken te beschikken. De gemiddelde leeftijd bedraagt 50-60 jaar. Voor zijn Cuvée Imperiale zelfs 110 jaar. Algemeen beschouwd als één van de topproducenten van de appellatie blijft Usseglio elk jaar schitterende wijnen maken waaronder ook zijn zeer betaalbare Côtes du Rhone. -
Gastronomie
wil je nu al (2018) van de wijn kunnen genieten, karafeer de wijn dan enkele uren op voorhand; niet gefilterde wijn dus voorzichtig karaferen (zoals bij het decanteren) geniet de voorkeur
Tajine met pruimen, couscous, haarwildgerechten -
Awards | vermeldingen
Robert Parker: 95/100
Jancis Robinson (over de 2022): "70% Mourvèdre, 20% Grenache, 10% Syrah. Vinified in concrete tanks. Aged in foudres and demi-muids. Certified organic and biodynamic. Cask sample.
Tasted blind. The nose is showing plenty of oak. The palate is powerful, with firm tannins, a rich, opulent core of dark fruits and brimming with toasted oak. There is fruit concentration here and, with time, that might just integrate the significant oak."
James Suckling: 92/100 "This powerful and full-bodied Chateauneuf has enormous black olive character plus notes of tar and leather. Huge tannins, but there's nothing extreme about them, and the cocoa character at the imposing finish is quite restrained. A cuvee of 70% mourvedre, 20% greanche and 10% syrah from biodynamically grown grapes. Exceptionally for this producer, the wine is matured in demi muids and foudre wooden casks. Drinkable now, but best from 2026."