Background Image

Wijnhuis Tinto

> Petit Pittacum >
Image

Petit Pittacum

rood

  • €8,5
  • Producent: Bodegas Pittacum - Terras Gauda
  • Appellatie (regio): DO Bierzo (Castilla y Leon)
  • Oogstjaar: 2016
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: Elegante neus met het typische rode fruit van de mencía; sappige wijn met geprononceerd Atlantisch karakter (evenwicht fruit-zuren). Perfect geïntegreerde en subtiele houttoets.
  • Druif: mencía 
  • Teeltwijze : klassiek
  • bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : mencía van de meer Atlantisch beïnvloede koelere kleihellingen, gericht op het N en het O; 15 dagen vergisting op 25º C. Daarna gedurende een korte periode (3 maand) in 4-5 jaar oude barriques
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Gastronomie

    met zijn frisse structuur de perfecte begeleider voor zeer uiteenlopende gerechten: stoofpotjes, gevogelte, champignons, omelet, vis empanadas,...

  • Producent
    Bodegas Pittacum - Terras Gauda | Alfredo Marques Calva
    Het verhaal van Bodegas Pittacum begint in 1999: de bodega werd geboren als gezamenlijk project van 6 vrienden. In het grensgebied van het Atlantische Galicia en Castilia y Leon gingen ze op zoek naar de beste wijngaarden: in deze bergachtige regio zijn deze gelegen op gemengde bodems met kwarts en leisteen. De appellatie Bierzo was op dat moment op sterven na dood, de Mencía-druif zelfs bij veel wijnliefhebbers een nobele onbekende. Dat dit nu allemaal anders is mag deels als verdienste aan Bodegas Pittacum worden toegeschreven.

    Even tussenin : wat is een "pittacum"? Antwoord: een soort Romeinse amfoor met afbeelding van Bacchus. Bij de aanleg van de funderingen van de Bodegas werd zo'n amfoor aangetroffen en men besliste dat dit de naam zou worden. De druiven komen van 200 verschillende perceeltjes verspreid over de regio met als bekendste wijngaard de "Fuente de Miel" bij Cacabelos.

    De stijl van het huis kruidt het frisse en minerale van de Mencia-druif met subtiele Franse eik-accenten. De wijnen zijn jaar na jaar goed voor mooie scores in de Peñin-gids, medailles van IWC, Decanter en het Concours van Brussel. Must-try!
  • Awards | vermeldingen
    Lars Daniëls (Perswijn): "heel direct en open, vers bosfruit, wat laurier, fris, mooi puur, fruitig op natuurlijke wijze, heeft pit en grip maar is soepel en heerlijk fris"

    Peñin Guide: "colour: black cherry, purple rim. Nose: ripe fruit, scrubland, varietal. Palate: balanced, flavourful, long, balsamic."