
Wijnhuis Tinto
> Château Tour des Gendres Contine Périgourdine >

Château Tour des Gendres Contine Périgourdine
wit
- Producent: Château Tour des Gendres
- Appellatie: AOC Bergerac sec
- Oogstjaar: 2017
- Regio: Sud-Ouest
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: verleidelijke neus van sinaasappelbloesem, rozen, zachte kruiden, mineraal, licht boisé; harmonieuze, volle witte wijn met veel fraîcheur en een bittertje in de afdronk
- Druif: muscadelle
- Teeltwijze : biologisch agrocert bio 07
- Bewaarpotentieel : 6-7 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 13%
- Vinificatie : 100% muscadelle à petits grains van een perceel van 1 ha "Le Jeanneton" bodem : klei, leem
volledige ontristing van de oogst gevolgd door schilweking: 72 uur (met débourbage); vergisting met uitsluitend natuurlijke gisten in foeders van 300 l (Stockinger). Gedurende 11 maand "sur lies" zonder batônage. Minimale filtering
-
ProducentChâteau Tour des Gendres | Luc de Conti
Al meer dan 25 jaar behoren de wijnen van Luc de Conti tot de absolute top van het Zuidwesten van Frankrijk. Volgens de Guide des Meilleurs Vins de France 2018 produceert zijn Château Tour des Gendres de meest homogene en reguliere wijnen van Bergerac. Een hele prestatie in deze regio die toch veroordeeld leek tot het einde der dagen in de schaduw van Bordeaux te staan. Ook letterlijk in de schaduw want de wijngaarden van Bordeaux liggen op de figuurlijke boogscheut.
Dit familiaal domein van 52 ha werd in 1925 gesticht door de uit Italië afkomstige Vincenzo de Conti. Luc en zijn broer Jean installeerden zich begin de jaren 1980 in Ribagnac. De broers zijn avant-garde wijnbouwers die erin slaagden om Bergerac een eigen gezicht te geven. Het domein is gespecialiseerd in wijnen die fruit, evenwicht, kracht en frisheid combineren. Cabernet franc, malbec en merlot mogen hier een grotere rol spelen dan op veel plaatsen in Bordeaux. Daarnaast mogen ook obscure regionale specialiteiten zoals fer servadou en périgord een bijrol spelen. Daarnaast kan Luc de Conti zich steeds meer uitleven met zijn witte wijnen en zijn parcellaire selecties van één bepaalde druif.
Het domein bestaat uit drie wijngaarden :
· Les Gendres met kalkleembodems op mergel van Monbazillac
· Le Grand Caillou : kalkleembodems op mergel van Castillo
· Saint Julien d’Eymet : kalkleembodems op mergel van de Agenais en argilo-limoneux
Sinds 1994 werd volledig op biologische wijnbouw overgeschakeld.
De witte wijnen worden gemaakt van sémillon (50% van de aanplant), sauvignon (30%) en muscadelle (20%). De rode van merlot (40%), cabernet sauvignon (40%), cabernet franc (5%) en malbec (15%).
Sinds enkele jaren kwamen er ook een aantal wijnen zonder sulfiet bij, o.a. La Vigne d'Albert en een Petillant Naturel (PetNat). -
Gastronomie
serveren bij gerechten en bereidingen met veel kruiden en specerijen: jambalaya (cajun), curry
-
Awards | vermeldingen