Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château Tour des Gendres Les Anciens Francs >
Image

Château Tour des Gendres Les Anciens Francs

rood

  • €25,3
  • Producent: Château Tour des Gendres
  • Appellatie: AOC Côtes de Bergerac
  • Oogstjaar: 2016
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: de neus vermengt klein, vers rood fruit, cassis en gegrilde tonen; in de mond krijgen we de kenmerkende paprika-aroma's: rood fruit, fijne aciditeit en een subtiel-vegetale toets; de krachtige tannines geven deze wijnen zijn bewaarpotentieel
  • Druif: cabernet franc 
  • Teeltwijze : biologisch agrocert bio 07
  • Bewaarpotentieel : 10 jaar en langer
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : cabernet franc van een kalkleembodem (met fikse proportie kalksteen in de ondergrond): Marne de Monbazillac (mergel)

    na de oogst volledige ontristing; lange maceratie (40 dagen) met micro-oxygenatie van de marc en regelmatige pigeage; elevage in foeders van 30 hl gedurende 12 maand; geen filtering noch collage

  • Producent
    Château Tour des Gendres | Luc de Conti
    Al meer dan 25 jaar behoren de wijnen van Luc de Conti tot de absolute top van het Zuidwesten van Frankrijk. Volgens de Guide des Meilleurs Vins de France 2018 produceert zijn Château Tour des Gendres de meest homogene en reguliere wijnen van Bergerac. Een hele prestatie in deze regio die toch veroordeeld leek tot het einde der dagen in de schaduw van Bordeaux te staan. Ook letterlijk in de schaduw want de wijngaarden van Bordeaux liggen op de figuurlijke boogscheut.

    Dit familiaal domein van 52 ha werd in 1925 gesticht door de uit Italië afkomstige Vincenzo de Conti. Luc en zijn broer Jean installeerden zich begin de jaren 1980 in Ribagnac. De broers zijn avant-garde wijnbouwers die erin slaagden om Bergerac een eigen gezicht te geven. Het domein is gespecialiseerd in wijnen die fruit, evenwicht, kracht en frisheid combineren. Cabernet franc, malbec en merlot mogen hier een grotere rol spelen dan op veel plaatsen in Bordeaux. Daarnaast mogen ook obscure regionale specialiteiten zoals fer servadou en périgord een bijrol spelen. Daarnaast kan Luc de Conti zich steeds meer uitleven met zijn witte wijnen en zijn parcellaire selecties van één bepaalde druif.

    Het domein bestaat uit drie wijngaarden :
    ·         Les Gendres met kalkleembodems op mergel van Monbazillac
    ·         Le Grand Caillou : kalkleembodems op mergel van Castillo
    ·         Saint Julien d’Eymet : kalkleembodems op mergel van de Agenais en argilo-limoneux

    Sinds 1994 werd volledig op biologische wijnbouw overgeschakeld.
    De witte wijnen worden gemaakt van sémillon (50% van de aanplant), sauvignon (30%) en muscadelle (20%). De rode van merlot (40%), cabernet sauvignon (40%), cabernet franc (5%) en malbec (15%).

    Sinds enkele jaren kwamen er ook een aantal wijnen zonder sulfiet bij, o.a. La Vigne d'Albert en een Petillant Naturel (PetNat).
  • Gastronomie

    serveren bij goulash, gehaktballetjes in tomatensaus, gevulde paprika's, baskische piperade

  • Awards | vermeldingen
    Wine Enthousiast: 93/100 « A smoky perfume marks this young wine immediately as Cabernet Franc. Its ripe blackberry and juicy black currant flavors give it richness, while tannins come through strongly. »

    Guide des Meilleurs Vins de France 2018: "Les Anciens Francs relève d'une expression rare de vieux cabernets francs sur sols argilo-calcaires." 16,5/20