Background Image

Wijnhuis Tinto

> Domaine de Cazaban Coup de Foudre >
Image

Domaine de Cazaban Coup de Foudre

wit

  • €16
  • Producent: Domaine de Cazaban
  • Appellatie: IGP Pays d'Aude
  • Oogstjaar: 2023
  • Regio: Languedoc-Roussillon
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus mineraal, floraal en fruitig (steenvruchten); frisse medium-bodied witte wijn
  • Druif: marsanne viognier vermentino 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01, Demeter (biodynamisch)
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie :
    terroir-vigne50% viognier, 45% rolle, 5% marsanne
    De druiven komen van verschillende terroirs : kalksteen dicht bij het dorp (Villegaillenc) en kalkleembodems rond de cave. Alle druiven manueel geoogst.

    Na de oogst gedurende minstens 12 uur in een gekoelde ruimte bewaard voordat ze zonder ontsteeld te worden koud worden geperst. Débourbage à froid. De most gaat in een foeder (10 jaar oud) van 25 hl. Deze wordt afgesloten van de lucht wanneer hij gedurende 2-3 weken de alcoholische gisting ondergaat. Op het einde van de gisting wordt bâtonnage toegepast. Elevage sur lies. Daarna wordt het aan de natuur overgelaten of de wijn zijn malolactische omzetting ondergaat of niet. Geen enkele toevoeging van chemische producten. Lichte sulfitage (minder dan 3g per hl) en filtering om de wijn te stabiliseren.

  • Producent
    Domaine de Cazaban | Emmanuel Taillez
    Domaine de Cazaban is op zeer korte tijd uitgegroeid tot één van de referenties van de nog relatief onbekende appellatie Cabardès, een wijnregio met een slordige 500 ha wijngaard en verder veel garrigue en eikenbossen op de zuidhellingen van de Montagne Noire en donkere naaldwouden op de noordhellingen. De Montagne Noire is de zuidelijkste uitloper van het Centraal Massief. Het onooglijke dorpje Villegailhenc waar Domaine de Cazaban zich bevindt ligt op een boogscheut van het schitterende Carcassonne.

    De stokken van syrah en merlot werden een 30-tal jaar geleden aangeplant. Wijnmaker Emmanuel Taillez werkt met veel respect voor de natuurlijke omstandigheden dus : rekening houdend met de unieke kalksteenbodems van de Ventenac maar ook met het grillige klimaat in de omgeving van de Montagne Noire waar de Atlantische winden van de Aquitaine botsen met de mediterrane luchtstromen wat aanleiding geeft tot vrij veel neerslag en een veel koeler klimaat dan de appellaties dichter bij de Middellandse Zee zoals de Minervois en Fitou.

    Hoewel de eerste wijnen van het domein pas in 2007 werden gemaakt, kwamen ze al in de prestigieuze gids “Les Meilleurs vins de France” van 2011 terecht. In deze zeer selectieve en prestigieuze gids worden ze één van de mooiste ontdekkingen van het jaar genoemd : de wijnen laten zich volgens deze guide vert opmerken door hun zeer verzorgde stijl en hun “grande précision de saveurs”. Een domein met enorm potentieel dus. En recenter werden ze door het prestigieuze tijdschrift horend bij deze gids "het referentiedomein van Cabardes" genoemd.

    De laatste jaren blijft het domein vernieuwen. Met ondersteuning van oenoloog Joseph Parcé (van de Parcé-broers, zie ook La Rectorie en La Préceptorie de Centernach) wordt het pad van de biodynamie verkend. Het domein werd uitgebreid tot 22 ha waarvan 17 ha in biodynamie. Enkele percelen bevinden zich in buurappellatie Minervois. Naast de klassieke rode wijnen van het domein wordt ook een frisse rosé (Hors Série), een rode vin de soif (Jours de Vigne) en enkele zeer interessante witte vins de cépage van vermentino, grenache gris en grenache blanc gemaakt.
     
  • Gastronomie

    serveren als aperitief, begeleider van visgerechten zoals kabeljauw met persillade en/of marinade van olijfolie, citroen en gember