Background Image

Wijnhuis Tinto

> La Taille aux Loups (Clos de la) Bretonnière >
Image

La Taille aux Loups (Clos de la) Bretonnière

wit

  • Producent: Jacky Blot
  • Appellatie: AOC Vouvray/Vin de France
  • Oogstjaar: 2020
  • Regio: Loire
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: verfijnde neus met florale aroma's, wat rijpe appel en citrus, goed geïntegreerde eikaroma's; in de mond ook de voor een kenmerkende saliene mineraliteit
     
  • Druif: chenin blanc 
  • Teeltwijze : biologisch ecocert
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13.5%
  • Vinificatie : Clos de la Bretonnière is een van de mooiste clos of ommuurde percelen van de appellatie Vouvray: de wijngaard ligt op een naar het Zuid-Oosten gerichte helling met dagzomende kalksteen, hier en daar bedekt met een laagje vette klei.

    Aangezien de chai van Jacky Blot zich op enkele kilometers afstand maar aan de overkant van de rivier (in Montlouis) bevindt werd hem (en collega François Chidaine) het recht ontnomen zijn wijn als AOC Vouvray op de markt te brengen. De wijn wordt nu als VDF verkocht en aangezien de term 'clos' voorbehouden is aan wijnen in AOC heet de weg nu simpelweg 'Bretonnière'. Dit is tenslotte Frankrijk. 

    Maar goed VDF of niet, we hebben hier te maken met een van de mooiste wijnen van Vouvray. De combinatie van opvoeding in barrique (waarvan een kwart nieuwe eik), citrus- en appelaroma's en de kenmerkende minerale saliene toetsen geven de wijnen een grote verfijning en precisie. Een mooi bittertje in de finale maakt de wijn af.
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Producent
    Jacky Blot | Jacky Blot
    Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!

    In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
     
  • Gastronomie

    serveren bij in limoen gemarineerde kip, boudins, forel, risotto met asperges, kazen

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 16,5/20 "Pale straw. Occluded nose. Pretty tart on palate entry and then fine, elegant fruit on the palate with a hint of mint"