Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort 10 Years Old Tawny >
Image

Niepoort 10 Years Old Tawny

versterkte witte wijn

  • €35
  • Producent: Niepoort
  • Appellatie: DOC Porto
  • Oogstjaar: nv
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Deze getaande Porto bekoort met aroma's van gedroogde abrikoos, geconfijte sinaasappelschil en nootaroma's; goed gestructureerde Porto met in de mond tevens noten van toffee, caramel en honing; fullbodied en weelderig met prachtige lengte.
  • Druif: sousao tinta amarela tinto cão touriga nacional tempranillo - tinta roriz tinta francisca touriga franca 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 19,5%
  • Vinificatie : Tawnies met een leeftijdsindicatie zoals 10 jaar zijn blends van verschllende wijnen met een gemiddelde ouderdom van 10 jaar; ze worden opgevoed in kleine eiken vaten (550l) in de kelders in Vila Nova de Gaia; de blending gebeurt door Niepoort Master Blender José Nogueira.

    De belangrijkste kenmerken van een gerijpte Tawny zijn de complexe/gelaagde aroma's en het lang aanhoudend boeket.

    alcohol: 19,5%, restsuiker: 110 g/l, aciditeit: 4,38 g/l

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Gastronomie

    Serveren bij gedroogde vruchten, amandel, noten, desserts, blauwgeaderde kazen zoals Stilton

  • Awards | vermeldingen
    James Suckling: "The palate reveals dried fruits with a fiery spirity finish. With a great structure and a long finish. This offers amazing aromas of orange and lemon peel, with hints of toffee, caramel and honey. Fullbodied and luscious, with lots of sweet fruit and a long subtle finish that goes on and on. This is really the benchmark for 10-year-old tawnies." 

    Jancis Robinson: 17/20 "More complex on the nose than the Senior Tawny. There’s a dusty character as well as orange and red fruits. Light pinky brick. Still has so much red-cherry fruit on the nose. Smooth, silky but with greater depth than the Senior. Just so much cherry flavour for a tawny. Sweet yet fresh and dancing, spikes of freshness. Much less aggressive than most 10 Year Old tawnies." (JH)