Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort White >
Image

Niepoort White

versterkte witte wijn

  • €12,5
  • Producent: Niepoort
  • Appellatie: DOC Porto
  • Oogstjaar: nv
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Schitterende gouden kleur; aroma's van noten en gedroogd fruit; halfzoet
  • Druif: codega rabigato arinto gouveio viosinho 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 19,5%
  • Vinificatie : De druiven ondergaan voor het persen een lange maceratie in met de voet getreden lagares (traditionele granieten kuipen); Na het persen wordt het sap van de witte druiven vergist zoals bij een gewone wijn maar de gisting wordt stilgelegd door het toevoegen van puur druivendistillaat (brandy);  na 1 jaar rijping in grote eiken vaten wordt de wijn overgebracht naar 550 liter eiken vaten waarin hij 3 jaar doorbrengt voor de botteling.

    alcohol: 19,5%, restsuiker: 105 g/l, aciditeit: 3.04 g/l

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Gastronomie

    serveren als aperitief of nog beter als digestief of bij desserts