Background Image

Wijnhuis Tinto

> Planeta Alastro >
Image

Planeta Alastro

wit

  • €15,5
  • Producent: Planeta
  • Appellatie: DOC Menfi
  • Oogstjaar: 2022
  • Regio: Sicilië
  • Land: Italië
  • Aroma’s & Smaak: Mooie strogele kleur; in de neus tropisch fruit, citrus en veldbloemen; de naam "Alastro" is de plaatselijke benaming van de Gaspeldoorn; in de mond een zachte, filmende wijn met naast de genoemde aroma's een vleugje meloen
  • Druif: grecanico dorato sauvignon blanc 
  • Teeltwijze : biologisch IT-BIO-015
  • Bewaarpotentieel : 4-5 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : hoofdzakelijk Grecanico aangevuld met een beetje Sauvignon Blanc
    de wijngaarden waar de druiven worden geteeld "Ulmo" (olm of iep) en "Gurro" hebben als bodemtype respectievelijk stenig met wat kalksteen in de ondergrond en kalksteen. Ulmo situeert zich op een hoogte van 200-250 meter en Gurra op 75 meter.
    Na het ontristen en een zachte persing vergist het sap op een temperatuur van 15⁰C; na de vergisting blijft de wijn gedurende 6 maand in contact met de lies in inox tank met regelmatige batonnage (het omroeren van de lies).

  • Producent
    Planeta | Diego Planeta
    Wijndomein Planeta onstond in de jaren '90 toen investeerder Diego Planeta samen met zijn neven Alessio en Santi enkele percelen wijngaard in Vittoria en Noto aankocht. Daar in het Zuiden van het eiland startte de Planeta-saga.

    Bijgestaan door de befaamde oenoloog Carlo Corino werden zowel autochtone als internationale druivenrassen aangeplant. Ons interesseren vooral de lokale variëteiten zoals grecanico dorato (eigenlijk nagenoeg dezelfde druif als de garganega die we kennen van Soave), nero d'avola en frappato. Op de vulkanische bodems van de Etna werden ook rassen zoals carricante en nerello mascalese aangeplant.

    De frappato en nero d'avola druiven worden o.m. gebruikt voor de productie van de Cerasuolo di Vittoria DOCG, een lichte rode wijn die met zijn rood fruit, kruiden en mineraliteit ietwat aan een pinot noir doet denken.
  • Gastronomie

    serveren bij visgerechten met saus, ook spicy gerechten