
Wijnhuis Tinto
> Planeta Cerasuolo di Vittoria >

Planeta Cerasuolo di Vittoria
rood
- Producent: Planeta
- Appellatie: DOCG Cerasuolo di Vittoria
- Oogstjaar: 2018
- Regio: Sicilië
- Land: Italië
- Aroma’s & Smaak: een intrigerende neus met granaatappel, moerbei en bosvruchten; in de mond komen deze aroma's terug vergezeld van wat rijpe kers, versgemalen peper en andere specerijen; zachte tannines en aangename fraîcheur.
- Druif: frappato nero d'avola
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 6-8 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 13%
- Vinificatie : 60% nero d'avola en 40% frappato
wijngaarden Dorilli en Mogli: bodem met los rood zand zonder stenen en iets dieper een laag tuffeau die het water vasthoudt, respectievelijke hoogte 70 en 80 meter
na het ontristen 14 dagen schilmaceratie; temperatuurgecontroleerde fermentatie (23°C) gevolgd door zachte persing met een verticale pers; rijping in inox tanks
alcohol: 13% vol. aciditeit: 5 gr/l.
-
ProducentPlaneta | Diego Planeta
Wijndomein Planeta onstond in de jaren '90 toen investeerder Diego Planeta samen met zijn neven Alessio en Santi enkele percelen wijngaard in Vittoria en Noto aankocht. Daar in het Zuiden van het eiland startte de Planeta-saga.
Bijgestaan door de befaamde oenoloog Carlo Corino werden zowel autochtone als internationale druivenrassen aangeplant. Ons interesseren vooral de lokale variëteiten zoals grecanico dorato (eigenlijk nagenoeg dezelfde druif als de garganega die we kennen van Soave), nero d'avola en frappato. Op de vulkanische bodems van de Etna werden ook rassen zoals carricante en nerello mascalese aangeplant.
De frappato en nero d'avola druiven worden o.m. gebruikt voor de productie van de Cerasuolo di Vittoria DOCG, een lichte rode wijn die met zijn rood fruit, kruiden en mineraliteit ietwat aan een pinot noir doet denken. -
Gastronomie
serveren bij gerechten op basis van gevogelte en/of champignons of pizza
-
Awards | vermeldingenJames Suckling: 91/100
Jancis Robinson: 17/20
Gambero Rosso: Bere Bene - Oscar Kwaliteit/Prijs