Background Image

Wijnhuis Tinto

> Planeta Etna Rosso >
Image

Planeta Etna Rosso

rood

  • €24,5
  • Producent: Planeta
  • Appellatie: DOC Etna Rosso
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Sicilië
  • Land: Italië
  • Aroma’s & Smaak: in de neus zure kersen, bosaardbeien, floraal, een vleugje vanille; ook in de mond expressief fruit vergezeld van kreupelhout, oosterse specerijen, rabarber en wat gemalen peper
  • Druif: nerello mascalese 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 6-7 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : 100% nerello mascalese uit de Pietramarina-wijngaard aangeplant op een hoogte van 510 meter op de flanken van de Etna; bodem van zwart lava-land, zeer rijk in mineralen; de wijngaard is omringd door bossen en meer recente lavastromen.

    de druiven worden handmatig geselecteerd en na de ontristing fermenteren ze in houten vaten en inox waar ze 14 dagen in contact met de schilletjes blijven (twee batonnages per dag); na het persen gaat de wijn in eiken vaten (50 hl)  en inox tanks gedurende 6-8 maand.

    alcohol: 13,5% vol., aciditeit: 5,05 g/l.

  • Producent
    Planeta | Diego Planeta
    Wijndomein Planeta onstond in de jaren '90 toen investeerder Diego Planeta samen met zijn neven Alessio en Santi enkele percelen wijngaard in Vittoria en Noto aankocht. Daar in het Zuiden van het eiland startte de Planeta-saga.

    Bijgestaan door de befaamde oenoloog Carlo Corino werden zowel autochtone als internationale druivenrassen aangeplant. Ons interesseren vooral de lokale variëteiten zoals grecanico dorato (eigenlijk nagenoeg dezelfde druif als de garganega die we kennen van Soave), nero d'avola en frappato. Op de vulkanische bodems van de Etna werden ook rassen zoals carricante en nerello mascalese aangeplant.

    De frappato en nero d'avola druiven worden o.m. gebruikt voor de productie van de Cerasuolo di Vittoria DOCG, een lichte rode wijn die met zijn rood fruit, kruiden en mineraliteit ietwat aan een pinot noir doet denken.
  • Gastronomie

    doet het uitstekend bij pasta-gerechten met tomatensaus of ragoût; serveer deze wijn eens bij een Siciliaanse couscous!

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson (Walter Speller) over de 2017: "Paleish ruby. Inviting, perfumed wild-strawberry nose and wild-strawberry and cherry palate with bags of chewy tannins. Begs for food, but doesn’t fail to impress. Attractive rusticity." 16,5/20