Background Image

Wijnhuis Tinto

> Burja Bela >
Image

Burja Bela

wit

  • €20
  • Producent: Burja Estate
  • Appellatie: Vipava
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Vipavska Dolina (Primorje)
  • Land: Slovenië
  • Aroma’s & Smaak: Aroma's en smaak van drie unieke druiven: Rebula (ribolla) geeft frisse zuren, Malvasia zorgt voor de florale en kruidige noot en Welschriesling voor het genereuze, rijpe fruit.
  • Druif: ribolla gialla welschriesling malvasia istriana 
  • Teeltwijze : biologisch SI-EKO-001
  • Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12,5%
  • Vinificatie : Field blend van 30% Laški rizling (Italian Riesling, Welschriesling), 30% Rebula (Ribolla Gialla), 30% Malvasia en 10% andere variëteiten; de druiven staan aangeplant op de voor de Vipava-vallei typische Flysch-bodem.

    De druiven komen van twee van de oudste percelen van Burja nl. Ravno brdo (>20 jaar oud) en Stranice (>60 jaar oud), verschillende variëteiten door elkaar geplant.
    De oriëntatie van de hellingen is oostwaarts; druiven staan op een hoogtte van 160 meter (Stranice) en 250 meter (Ravno brdo en Ostri vrh)

    Oogst van de druiven in de derde week van september 2017; 7 dagen maceratie (schilweking) voor de persing.
    11 maand in gebruikte foeders van Slavonische eik (Mastrobottaio); botteling in augustus 2018

  • Producent
    Burja Estate | Primoz Lavrencic
    Burja Estate is de dream-come-true van Primoz Lavrencic, geboren en getogen tussen de wijnstokken van de Vipava-vallei. Samen met Mateja (geboren en getogen net over de grens in Triest, Italië. Maar die grens stelt hier niet veel voor: aan beide zijden wordt in de dorpen hoofdzakelijk Sloveens gesproken en ook in de keuze van druivenrassen en vinificatie zijn er veel gelijkenissen te vinden tussen dit gedeelte van Slovenië en Friuli.

    Primoz en Mateja proberen in hun domein traditie en moderniteit te verzoenen. Ze kijken voor inspiratie zowel naar de meest moderne technieken als naar de biodynamie. In de woorden van Primoz: "I seek to balance physical sensations and actions with the spiritual dimension." Wat druivenrassen betreft heeft hij 60 jaar oude malvazija d'Istria-wijnstokken en plant hij ook daarnaast vooral autochtone druiven aan zoals zelen, pokalca (schioppettino), refošk (refosco), rebula (Ribolla Gialla), laški rizling (Italian riesling, welschriesling), modra frankinja (Blaufränkisch). Dit zijn allemaal druiven die in de Oostenrijkse periode werden aangeplant in Friuli (nu Italië), Slovenië en Kroatië. Daarnaast erfde hij ook enkele percelen pinot noir en zijn liefde voor de wijnen van Bourgogne is zo groot dat hij zijn pinot noir wil blijven maken als eerbetoon aan die beroemde wijnstreek.

    Op het niveau van de vinificatie focust Primoz zich vooral op het controleren van de temperatuur tijdens de vergisting en op het tegengaan van oxidatie. Voor het overige geeft hij de voorkeur aan spontane processen: gisten worden nooit toegevoegd en schilcontact is dus zeer belangrijk voor een goede opstart van de fermentatie (gisten zijn van nature aanwezig in het 'waslaagje' op druivenschillen), ook bij de witte wijnen. De diversiteit in gisten draagt volgens hem bij aan de complexiteit van de wijnen en zorgt voor de eigen identiteit van elke wijn (en elke wijngaard).

    Burja heeft zich de afgelopen jaren in de schaduw van de grote namen van de Sloveense wijnbouw (Movia, Simcic,...) op een zachte manier naar de top gewerkt. De wijnen worden nu geschonken in de beste restaurants van Slovenië en Friuli. Tijdens de bekendmaking van de Gault Millau 2018 scores werd de Burja Bela 2017 geschonken. Tijd om ook in België en Nederland te worden ontdekt.
  • Awards | vermeldingen
    Burja Bela 2017 werd geschonken op de Gault Millau bekendmaking 2018 in Ljubljana

    Decanter juli 2019 (over de 2017): 95/100 "a blend of local organic grapes, six days skin contact, made partly in concrete eggs. Already complex: apple, honey, mirabelle, flowers and a fine finish. Drink 2019-2022."