Background Image

Wijnhuis Tinto

> Clos Lapeyre Jurançon Sec Vitatge Vieilh >
Image

Clos Lapeyre Jurançon Sec Vitatge Vieilh

wit

  • Producent: Clos Lapeyre
  • Appellatie: AOC Jurançon Sec
  • Oogstjaar: 2017
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: aroma's van geconfijt fruit en specerijen; volle, harmonieuze en spicy wijn, gegrilde tonen in de afdronk
  • Druif: gros manseng petit manseng 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
  • Bewaarpotentieel : 9-10 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie :
    terroir-vigne60% Gros Manseng, 30% Petit Manseng en 10% Courbu.

    Vitatge Vieilh is de naam van een in de jaren 1940 aangeplant perceel; de naam is occitaans voor oude wijnstokken (vieilles vignes)

    na een trage persing en lichte débourbage fermenteert de wijn in eiken vaten van 600 liter die tussen 1 en 5 jaar in gebruik zijn; 1 jaar sur lies in regelmatig gebâtonneerde eiken vaten gevolgd door 6 maand in cuve
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Producent
    Clos Lapeyre | Bernard Larrieu
    Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken!
  • Gastronomie

    visgerechten met sauzen, gevogelte, kalfsvlees met champignonsaus, gerijpte kazen

  • Awards | vermeldingen
    Wine Enthousiast: "Luscious orange and honey flavors flow from this dry wine. With its blend of the two Mansengs, Gros and Petit, and the rare Petit Courbu, it has richness as well as a tight dry, fresh character. Organic."

    Guide des Meilleurs Vins de France 2020: "Le sec est construit autour d'un squelette élancé, enrobé d'une matière tendue, dont la minéralité ponctue la puissance du vin. Concentré et rassemblé par son élevage, l'assemblage dominé par le petit manseng s'impose comme vigoureux, intense et puissant, avec une bouche ardente et une finale qui croque comme le calcaire." 15,5/20