Background Image

Wijnhuis Tinto

> Clos Lapeyre Jurançon Sec Mantoulan >
Image

Clos Lapeyre Jurançon Sec Mantoulan

wit

  • €23
  • Producent: Clos Lapeyre
  • Appellatie: AOC Jurançon Sec
  • Oogstjaar: 2012/2013
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus gedroogde vruchten, noten, exotische specerijen (curry), gedroogde bloemen; in de mond verrassende aciditeit, minerale stijl met in de finale wat gegrilde noten en hout.
  • Druif: courbu blanc camaralet petit manseng 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Vinificatie : Mantoulan is de naam van een perceel op 500 meter hoogte, ten W van Clos Lapeyre. Het is een oud en gereputeerd terroir waar de stokken in hoge dichtheid aangeplant staan. Alle aanplantingen gebeuren met plantgoed verzameld via massale selectie.

    Blend: 70% petit manseng, 15% courbu, 15% camaralet
    alle druiven worden manueel geoogst

    trage persing gevolgd door fermentatie in foudres; één jaar opvoeding met regelmatige bâtonnage in diezelfde foudres gevolgd door 6 maand in cuve voor de botteling

  • Producent
    Clos Lapeyre | Bernard Larrieu
    Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken!
  • Gastronomie

    serveren als aperitief, bij wit vlees, visgerechten met saus, risotto met 

  • Awards | vermeldingen
    Guide Meilleurs Vins de France: "Nez charmeur, fruits secs, pistache, bien mûr. Attaque nette, touche d'exotique, acidité un peu pointue, dense et puissant, note de fleurs séchées, longueur sapide, très belle finesse (...) une fraîcheur minérale droite et stylée, bordée d'une finale athlétique qui revient sur les notes de café et de grillé. Complexe et puissant en milieu de bouche, le vin reste froid dans son allonge."